1 av 2
Foto: TT
2 av 2
Vinterbadaren Daniel Gual.

Östersjön fyra grader varmare

Vinterbadaren saknar kylan: "Det är en nackdel"
2:09 min

Det är betydligt varmare i haven på Västkusten och i södra Östersjön för att vara i slutet av november.

Enligt SMHI är det ungefär 4 grader varmare än normalt.

Det här skulle kunna få fler att våga vinterbada, tror vinterbadaren Daniel Gual.

– Det är ju kallt vatten, men helt klart badbart, det här kan man simma runt i en stund. Förmodligen är det runt 12 grader, säger Daniel Gual, som står på badstegens nedersta steg och känner med handen i vattnet nedanför Liljeholmskajen.

Med vinterbad brukar man mena bad i isvak. Daniel Gual har vinterbadat varje vecka de senaste två åren, fast det blir inget dopp idag, här vid Liljeholmskajen i Stockholm, i duggregnet. Fast det var just i Årstaviken, men på andra sidan, vid Tantobadet, som han tog sitt premiärdopp på vintern för två år sedan.

– Man får fråga sig först varför man vinterbadar, säger Daniel Gual. Om man badar bara för att kunna bada en viss dag på året, eller om man badar för det som det ger en fysiskt. Så det är en nackdel om man badar för de fysiska fördelarna och kicken som man får, men en fördel för dem som vill kunna säga att de badat på nyårsafton. Så det beror på vem man frågar. För min del tycker jag det är en nackdel, det är lite tråkigt.

13,5 grader varmt var det på ytan i Skagerakk utanför Bohuslän förra veckan. Och i södra Östersjön var det nästan 13 grader på ytan, vilket är 4 grader varmare än normalt i november. Lars Andersson, som är oceanograf på SMHI, var med och gjorde mätningen.

- Det har varit en exceptionellt varm november, säger Lars Andersson. Ute i Skagerakk var det cirka 13 grader varmt ända 100 meter ner i havet, och det har jag aldrig sett förut. Jag har ändå jobbat med detta i 25-30 år, så det är mycket ovanligt.

Tror du detta kan ha några långtgående följder för livet i våra vatten? Kan vi få delfiner i Sverige?

– Nej, jag tror inte att detta har några som helst konsekvenser för det marina livet.

Nej, några slutsatser om förändringar i ekosystemen tycker Lars Andersson inte att man kan dra. Värmen i vattnen beror på att både sommaren och hösten varit långa och varma. Vinterisarna längs Västkusten och södra Ostkusten kommer bli senare. Tråkiga nyheter för de som gillar att åka skridskor på de frusna haven, samtidigt som det kanske kan få fler att bada senare på året. Vinterbadaren Daniel Gual igen.

– Egentligen spelar inte temperaturen någon större roll, säger Daniel Gual. Det är ju själva upplevelsen man är ute efter. För egen del fungerar det så att jag har bestämt mig för att 'nu skall jag bada' och då spelar temperaturen egentligen inte någon roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".