Tidigare Skandiachefer åtalas

Tre tidigare chefer och ytterligare två anställda på Skandia kan vänta åtal för bland annat grov trolöshet mot huvudman. Det framgår av överåklagare Christer van der Kwasts förundersökning som blev klar på måndagen.

Den mycket omfattande förundersökningen efter skandalerna i försäkringsbolaget Skandia blev klar på måndagen. Förundersökningen är på sammanlagt 6 000 sidor.

Flera personer har avförts från utredningen men sammanlagt fem personer är fortfarande misstänkta för brott.

Ska ha bestämt sin egen bonus
Skandias tidigare vd, Lars-Eric Petersson, misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Enligt åklagaren har han bland annat hävt beloppsgränsen för ett av Skandias bonusprogram, vilket kostat bolaget 185 miljoner kronor. Han ska också ha bestämt att Skandia skulle betala ut 37 miljoner kronor till honom själv, utöver vad styrelsen hade beslutat om.

Den tidigare vice vd:n, Ulf Spång, misstänks bland annat för grovt skattebrott när han inte har deklarerat en pensionsutbetalning från Skandia på 20 miljoner kronor.

Ramstedt misstänks ha mutat anställd
Personaldirektören Ola Ramstedt kan vänta åtal för grov trolöshet mot huvudman och för bestickning. Det handlar om de lägenhetsrenoveringar åt Skandiadirektörerna och deras anhöriga på mångmiljonbelopp som Skandia fick betala.

Enligt förundersökningen ska Ramstedt ha mutat en annan anställd på Skandia med motsvarande sex miljoner kronor för att han skulle hjälpa till med en osann faktura för renoveringarna. Ytterligare en anställd som jobbade med fastighetsfrågor misstänks för brott i samband med det.

På måndagen skickades förundersökningen ut till de misstänka och deras advokater och de ska nu få yttra sig innan åklagaren fattar de formella besluten om åtal.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista