Foto: TT

Löfven öppnar stängda konsulatet i New York

Under en lunch med den svensk-amerikanska handelskammaren i New York berättade statsminister Stefan Löfven att det svenska generalkonsulatet i staden kommer att öppna igen.

– Banden till USA är starka och de kan bli ännu starkare. Generalkonsulatet i New York kommer därför att öppna igen nästa år.

Löfven är kritisk mot beslutet att stänga konsulatet.

– Det var ingen bra signal, säger han.

Han lyfter fram att handel, konst och innovation är områden där utbytet med USA kan öka.

Generalkonsulatet stängdes 2009 och beslutet möttes av kritik. Sedan 2010 har Sverige i stället representerats i New York av en honorärkonsul, ett oavlönat hedersuppdrag, och ett mindre antal anställda än tidigare.

Sverige har i dag ett antal generalkonsulat runt om i världen, bland annat i Istanbul i Turkiet och i Shanghai i Kina.

På konsulaten arbetar personal som är utsänd från utrikesdepartementet. Deras huvuduppgift är bland annat att stödja svenska exportföretag och hjälpa svenskar som hamnat i nöd.

Det finns även cirka 400 honorärkonsulat. Att vara honorärkonsul är ett hedersuppdrag och det finns inget krav på att vara svensk medborgare.

Honorärkonsulatens uppgift är att hjälpa ambassaderna och konsulaten i olika ärenden.

En del honorärkonsulat kan utfärda provisoriska pass och lämna ut körkort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".