Islands inrikesminister avgår

Skandalen fick ministern på fall
1:20 min

Efter en skandal där hennes medarbetare har förfalskat och spritt dokument som smutskastar en asylsökande avgår Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Igår var det precis ett år sedan den skandalartade så kallade medieläckan i Island. Inrikesministerns politiske assistent Gísli Freyr Valdórsson gav då hemligstämplade dokument till journalister från två isländska tidningar. Enligt den läckta informationen ägnade sig en namngiven asylsökande från Nigeria åt människohandel. 

Problemet var att Valdórsson hade förfalskat den här informationen, möjligen för att påverka opinionen på Island som då hade börjat engagera sig för den asylsökande mannens sak. Efter att länge ha nekat erkände Valdórsson nyligen, och i förra veckan blev han dömd till villkorlig dom för att ha lämnat ifrån sig hemligstämplade och känsliga dokument.

Inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir har hela året förnekat att hon skulle ha något att göra med assistentens medieläcka. Däremot har hon fått mycket kritik för hur hon har hanterat affären, bland annat har en tidigare polischef hävdat att ministern har idkat påtryckningar och försökt påverka polisutredningen.

Stödet för inrikesministern har försvagats, inte minst efter domen. I ett uttalande idag motiverar Hanna Birna Kristjánsdóttir sin avgång bland annat med att det fortsatt finns mycket "misstänksamhet och misstroende" kopplad till affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".