Portugisiska översättningar av svenska böcker.
Portugisiska översättningar av svenska böcker. Foto: Beatrice Janzon.

Portugiserna köper svenska prylar

"Vi ser också att svensk film blir alltmer uppmärksammad"
1:22 min

Tunga maskiner, översatt litteratur och filmer. När ekonomin i Portugal vänder uppåt konsumerar portugiserna mer svenska produkter.

När ekonomin nu förbättras i Portugal ser utsikterna ljusare ut för svensk export till landet. Hittills i år har den svenska exporten till landet ökat. 

– Vi har sett en kräftgång under flera år i Portugal på samma sätt som vi har sett i flera andra europeiska länder. Det är mycket som tyder på att det börjar återhämta sig, sakta men säkert, säger Sten Engdahl, ambassadråd på svenska ambassaden i Lissabon.

Sveriges export till Portugal uppgick till 4,6 miljarder kronor förra året. Siffrorna som kommit hittills i år visar en ökning med 13 procent. Nu hoppas många svenska företag på att den trenden hålller i sig.

Ekonomin i Portugal är fortfarande svag efter finanskrisen även om den växer. Utanför svenska ambassadens fönster jublar universitetsstudenter i en ceremoni, men den höga arbetslösheten är fortfarande en stor utmaning i landet. Det stora budgetunderskottet är också problematiskt. Den svenska exporten till Portugal kretsar kring traditionell industri.

– Vi exporterar främst tunga maskiner, komponenter, livsmedel och pappersmassa, säger Sten Engdahl.

Företag som Ikea och Hennes och Mauritz expanderar dessutom i landet. Det finns också ett allt större intresse för svensk litteratur i Portugal.

– Allt fler svenska författare blir översatta till portugisiska. Vi ser också att svensk film blir alltmer uppmärksammad i Portugal. Svenska filmer är med i åtminstone fyra filmfestivaler under 2014, säger ambassadråd Sten Engdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".