Mexikos president Enrique Peña Nieto applåderar. En person håller upp en skylt med texten "Tack president Obama" på spanska. Foto: Rebecca Blackwell/John Moore/TT. Montage: Sveriges Radio.
Mexikos president lovordar sin kollega i USA. Foto: Rebecca Blackwell/John Moore/TT. Montage: Sveriges Radio.

Glädje i Mexiko över Obamas migrationsbesked

"En lättnad för miljoner mexikanska migranter"
1:34 min

I Latinamerika har nyheten om Barack Obamas migrationsreform tagits emot med stor glädje. Mexikos president Enrique Peña Nieto lovordade beslutet att ge arbetstillstånd till runt 5 miljoner papperslösa i USA.

– Den här åtgärden innebär en lättnad för miljoner mexikanska migranter. Reformen är den viktigaste som genomförts i USA på flera decennier, sa Mexikos president Enrique Peña Nieto under ett tal i går.

Han poängterade att av de runt fem miljoner papperslösa som kommer ges tillfälliga arbetstillstånd i USA är många mexikaner.

Enrique Peña Nieto, som för närvarande står under hård intern press på grund av fallet med de 43 försvunna studenterna i Mexiko, sa att det här är ett tecken på att rättvisa kan skipas med tiden.

– President Obama visar genom den här åtgärden att han värdesätter det hårda arbete som miljoner mexikaner utfört i USA, och som bidragit till vårt grannlands ekonomi, sa Enrique Peña Nieto.

De tusentals migranter från Guatemala, El Salvador och Honduras som kommit under de senaste åren kommer inte att ges arbetstillstånd. Trots det var reaktionerna positiva även bland centralamerikanska regeringschefer.

Guatemalas president Otto Perez Molina berömde Obamas mod, och El Salvadors utrikesminister sa att han hoppas att detta på sikt öppnar för en permanent lösning för de miljoner latinamerikaner som bor i USA. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".