Människor står utanför Vita Huset i Washington, USA, och håller upp en skylt där de tackar president Obama. Foto: Jose Luis Magana/TT.
Människor samlas utanför Vita Huset för att tacka president Obama. Foto: Jose Luis Magana/TT.

Immigranter välkomnar Obamas besked till papperslösa

"Hjälper människor att hålla ihop sina familjer"
2:02 min

Många invandrare i USA välkomnar beskedet att president Barack Obama tänker låta närmare fem miljoner personer stanna i landet om de har barn som är medborgare eller som vistas legalt i USA.

Det hjälper människor att hålla ihop sina familjer och vi slipper oron att deporteras, säger en 45-årig lastbilschaufför till Ekot. Mannen vill inte säga sitt namn. Han är från Guatemala, vistas inte lagligt i USA, men har bott och arbetat i USA i flera år. Hans barn går i skolan här.

Lastbilschauffören är glad för presidentens besked att de invandrare kom in för mer än fem år kan få stanna, om barnen är lagligt i USA. Det gäller honom.

För hans del innebär det att han också, utan risk, kan åka tillbaka till Guatemala för att träffa en dotter och annan familj som är kvar där.

Lastbilschauffören, som kör byggmateriel, är en av många latinamerikaner som får livet att fungera för välbeställda amerikaner i Washington.

Han känner inte till att tillståndet att stanna ska förnyas vart tredje år, men tror att det ordnar sig.

Alsira Rojas, som kom till USA för 14 år sedan från Latinamerika, arbetar i människors hem och har alla lagliga papper. Trots att hon väntade länge och gjorde allt som lagen säger, missunnar hon inte dem som får stanna nu, trots att de kom in olagligt.

De har ju väntat i minst fem år, säger hon, och tror kanske inte att republikanerna, som är mycket kritiska nu, kommer att ta tillbaka Obamas beslut om de skulle vinna presidentvalet om två år.

Sedan konstaterar hon att ingen vet vad som händer med Obamas beslut om det blir växling vid makten, men att de närmare fem miljoner immigranter som kan få stanna nu inte skulle uppskatta om republikanerna gick till val på att de skulle deporteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".