28 döda i attentat mot buss i Kenya

Beväpnade män har mördat 28 busspassagerare i norra Kenya nära gränsen till Somalia. Den extrema somaliska islamiströrelsen al-Shabaab ligger bakom dådet, enligt den lokala polisen.

Attacken ägde rum i det oroliga distriktet Mandera som ligger vid gränsen till Somalia och Etiopien.

Det finns gott om vapen i området på grund av närheten till inbördeskrigets Somalia där al-Shabaab bekämpar regeringen och styrkor från Afrikanska unionen.

Kenyas inrikesdepartement ville dock inte peka ut någon grupp utan kallade förövarna för "banditer", skriver Reuters.

Bussen var på väg till huvudstaden Nairobi när den stoppades av beväpnade män. Enligt polisen valde de ut de passagerare som inte var muslimer och mördade dem, skriver AFP.

En kenyansk tidning skriver enligt BBC att terroristerna ska ha bett passagerarna att läsa verser ur Koranen. De som misslyckades sköts.

Kenyanska säkerhetsstyrkor har den senaste veckan genomfört razzior mot moskéer i hamnstaden Mombasa i jakten på vapen och anhängare till al-Shabaab. En person dödades och mer än 350 greps.

Al-Shabaab har genomfört ett flertal attacker i Kenya efter att landet för tre år sedan sände in militär in i inbördeskrigets Somalia.

Rörelsen låg bakom attacken mot köpcentret Westgate förra året där minst 67 människor dödades.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".