Arkivfoto på den kinesiska journalisten Gao Yu som nu står inför rätta i Kina. Foto: Kin Cheung/AP/TT.
Arkivfoto på den kinesiska journalisten Gao Yu som nu står inför rätta i Kina. Foto: Kin Cheung/AP/TT.

Känd kinesisk journalist inför rätta

Anklagas för att ha läckt ett hemligt dokument
1:37 min

Rättegången mot en av Kinas mest kända journalister har inletts. Gao Yu står åtalad för att ha läckt statshemligheter till utländsk medier. Rättsprocessen mot henne har lett till protester från människorättsorganisationer runt om i världen.

Gao Yu anklagas för att ha läckt ett hemligt internt kommunistpartidokument.

Dokumentet kallas för ”Dokument nummer nio” och i det uppmanas partimedlemmar att "stå emot" idéer från västvärlden som skulle kunna hota kommunistpartiets maktinnehav.

Det innehåller även information om hur regeringen i Kina ska genomföra fler ekonomiska reformer men samtidigt motverka pressfrihet och demokrati.

70-åriga Gao Yu riskerar att dömas till livstids fängelse. Hennes situation förbättras inte av att myndigheterna i våras publicerade en video där hon i förhör erkände att hon stulit dokumentet och även sa att hon hade gjort fel.

Gao Yu hävdar nu att hennes erkännande var framtvingat av myndigheterna som hotade att även åtala hennes son om hon inte erkände.

Det här är inte första gången som Gao Yu hamnat i konflikt med myndigheterna. Under 90-talet avtjänade hon ett femårigt fängelsestraff, även då för att ha stulit statshemligheter.

Under rättegången väntas Gaos advokater att fokusera på att erkännandet i våras var framtvingat.

De kommer även att ifrågasätta rimligheten i att åtala Gao Yu för att ha läckt ett dokument som i realiteten redan hade fått stor spridning och inte egentligen var särskilt hemligt.

Det är bland annat det som har lett till att många hävdar att processen mot Gao egentligen inte handlar om det läckta dokumentet. Istället, menar många, handlar processen om att kommunistpartiet vill skicka en tydlig signal till kinesiska journalister att inte på något vis utmana partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".