En rysk missilavfyrning samt ett avvecklingscenter för kärnvapen.
En rysk missilavfyrning samt ett avvecklingscenter för kärnvapen. Foto: TT

Statliga AP-fonder investerar i kärnvapen

1:24 min

Flera statliga AP-fonder investerar fortfarande i företag involverade i kärnvapenindustrin. Det visar en granskning av Pax, en internationell fredsorganisation.

Josefin Lind från Läkare mot kärnvapen i Sverige, anser att investeringarna bryter mot Sveriges beslut att ta avstånd från kärnvapen.

– Jag tycker det är beklagligt att det är så många svenska fondbolag och banker som fortfarande investerar i kärnvapen, världens farligaste massförstörelsevapen.

Enligt Internationella fredsorganisationen Pax:s senaste granskning har de statliga AP-fonderna som placerar de svenska pensionspengarna, pengar placerade i företag involverade i kärnvapenindustrin.

Det ska handla om drygt två miljarder kronor, där andra, tredje och fjärde AP-fonden står för de absolut största summorna.

Fonderna menar att de följer svenska statens policy eftersom de bara placerar i företag som arbetar med underhåll och uppdateringar av vapensystem i länder som enligt FN:s ickespridningsavtal har rätt att inneha kärnvapen. Det är Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien och Kina. John Howchin är generaldirektör på fondernas etikråd.

– Vi utgår från de konventioner som Sverige har undertecknat och försöker analysera dem. Det är den modell vi arbetar efter och har arbetat efter i 15 års tids och det är inte aktuellt att fatta något nytt beslut, tror han.

– Den här frågan kommer upp i tid och otid. Vi undersökte den här frågan ordentligt för fyra år sedan och kom fram till det här ställningstagandet, säger han.

Det tycker inte Josefin Lind, är tillräckligt.

– Vi drar snarare en motsatt slutsats. Att de stater som har kärnvapen som är accepterade som kärnvapenstater som inom icke-spridningsavtalet har ju åtagit sig att nedrusta. Men det har de inte gjort sedan 1970, sedan avtalet trädde i kraft. De agerar inte som om de skulle nedrusta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista