Plats där boende ska byggas för asylsökande i Tyskland. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
Bakom det här stängslet ska ett boende för asylsökande byggas. Någon har lämnat en skylt med texten: "Fördomar gör oss blinda". Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Tyska demonstrationer för och emot flyktingar

Hätsk stämning i östra Berlin.
2:23 min

Tysklands inrikesminister uppmanar nu tyskarna att ställa in sig på att ovanligt många flyktingar kommer söka asyl i Tyskland de kommande åren. Uppmaningen kommer samtidigt som det på flera håll byggs tillfälliga asylboenden. Det möter på vissa håll motstånd från både närboende och högerextrema krafter, inte minst i huvudstaden Berlin.

Det var en hätsk stämning på en demonstration mot ett nytt asylboende i stadsdelen Marzahn i Berlins östra utkanter igår.

De flesta av de omkring 800 kritiska demonstranterna som kommit var, enligt myndigheternas bedömning, anhängare till det högerextrema och främlingsfientliga partiet NPD.

Men med i demonstrationen fanns också flera grannar till det planerade asylboendet för ungefär 500 flyktingar, som ska byggas av bostadscontainrar här och på fem andra ställen i stan

- Det är helt enkelt för många flyktingar för ett problemområde som Marzahn, säger en kritiker som vill vara anonym.

Han, liksom många andra, tycker att politikerna i Berlin bara kört över befolkningen i den här frågan.

- Det är arrogant det som sker här i Berlin, politikerna bara gör, de pratar inte med folk, säger mannen.

Flera av de demonstrerande betonade på sina plakat att de inte är nazister bara för att det är kritiska till asylboendet.

Motståndarnas planerade protestmarsch genom stadsdelen stoppades dock av att över 2 000 motdemonstranter blockerade den tänkta rutten.

Och på flera platser i Tyskland har liknade för- och emot protester genomförts. 

Flyktingmottagningen har nämligen blivit en stor fråga på sistone.

Bara i år beräknas Tyskland ta emot upp till 200 000 flyktingar, en nästan 60-procentig ökning jämfört med förra året och nästa år beräknas upp till 300 000 asylsökanden komma.

Kritikerna menar att regeringen inte varit dåligt förberedd på den kraftiga ökningen och nu måste flera kommuner och delstater därför göra paniklösningar.

Den tyske inrikesministern Tomas de Maziere manade igår tyskarna i en tidningsintervju att ställa in sig på att landet under flera år framöver kommer ta emot ovanligt många flyktingar.

Han sa sig ha förståelse för att folk kan se detta som ett problem.

-  Den som ställer kritiska frågor om detta, är inte omedelbart en högerextremist, men det är del av vårt ansvar i världen och vår plikt som människor att ta emot krigsflyktingar och förföljda, sa inrikesministern.

Och en motdemonstrant igår var av samma uppfattning.

- Mina föräldrar tvingades emigrera under nazieran, så det är inte mer än rätt att vi tar emot de som måste emigrera av olika skäl nu, säger en kvinna som inte vill säga sitt namn.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".