En person mejlar från sin laptop. En ensam pojke står vid ett fönster. Foto: Lars Pehrson/Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto: Lars Pehrson/Jonas Ekströmer/TT.

Kommuner slarvar med anmälningar om barn som far illa

Socialchef: Det är fruktansvärt
1:26 min

Anmälningar om barn som far illa har slarvats bort på flera socialkontor i landet. Det visar en genomgång av Lex Sarah-beslut som P1-programmet Kaliber har gjort.

Kaliber: Hela reportaget i P1

I Västerås var det till exempel ingen som tömde e-postlådan till barn- och ungdomsenheten på elva månader.

– Vi gjorde en förändrad organisation 2012-2013 och i samband med det saknade vi rutiner för hur myndighetsbrevlådan skulle skötas, säger Gunilla Westberg, som är chef för socialförvaltningen.

– Vi kommunicerade det till dåvarande enhetschefer i mars 2013, men av en anledning som vi inte vet blev inte den arbetsuppgiften utförd.

I tolv av 85 lex Sarah-beslut från 1 januari till sista oktober i år har socialtjänsten helt missat en eller flera anmälningar.

När en av handläggarna på socialkontoret i Malmö blir långtidssjukskriven går ingen in och läser hennes mejl på flera månader.

När mejlen öppnas hittar man fem orosanmälningar om samma barn, ett barn som misstänks bli misshandlat av sin vårdnadshavare.

På ett annat socialkontor har en postbox fått nytt lås, vilket leder till att posten inte delas ut till socialtjänsten på minst fyra dagar.

Gunilla Westberg, chef för socialtjänsten i Västerås, kan inte svara på hur många orosanmälningar det låg i mejllådan som inte öppnats på elva månader.

– Det är fruktansvärt och jag kan konstatera i efterhand att vi hade tur, säger hon.

Så gjordes undersökningen

  • Kaliber har skickat ut en enkät till landets 290 kommuner. Enkäten vände sig till den chefstjänsteman på kommunen som har personal- och ekonomiansvar för den sociala barn- och ungdomsvården. 222 kommuner svarade.
  • Samtliga frågor gällde personalsituationen på kommunens barn- och ungdomsvårdsenhet/er avseende myndighetsutövande socialsekreterare.
  • Vi frågade om kommunerna hade vakanta tjänster/obesatta vikariat på enheten den 1 oktober 2014. 110 kommuner, 49,3 procent, svarade att de hade det.
  • Vi frågade hur chefstjänstemännen upplevde möjligheterna att rekrytera nya socialsekreterare med rätt kompetens (lätt, medelsvårt eller svårt).
  • 157 kommuner, 70,4 procent, svarade att de upplevde det svårt.
  • Vi har också begärt ut och granskat 85 Lex Sarah-beslut från Inspektionen för vård och omsorg. Besluten gäller barn- och familjeärenden där allvarliga missförhållande begåtts i socialtjänstens myndighetsutövning. I 12 av de 85 besluten har socialtjänsten helt missat en eller flera anmälningar som kommit in till myndigheten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".