Tunisisk säkerhetstjänst bevakar en vallokal i huvudstaden Tunis i söndagens presidentval. Foto: Fadel Senna/TT.
Tunisisk säkerhetstjänst bevakar en vallokal i huvudstaden Tunis i söndagens presidentval. Foto: Fadel Senna/TT.

Skärpt säkerhet under tunisiskt val

Tiotusentals poliser och militärer har satts in för att vaka över vallokaler när tunisierna i dag röstar i det första presidentvalet sedan revolutionen 2011.

Det finns en oro för attacker från militanta islamistgrupper, särskilt längs den oroliga gränsen till Algeriet, där vallokalerna har förkortade öppettider, uppger AFP.

Favorit i valet är 87-årige Beji Caid Essebsi från det sekulära partiet Nida Tounes, som vann parlamentsvalet för en månad sedan. Av de nästan 30 andra kandidaterna väntas hans svåraste motståndare bli den sittande presidenten Honcef Marzouki, som varit noga med att påpeka att Essebsi under många år tjänade under den störtade diktatorn Zine al Abidine Ben Ali.

Endast en kvinna ställer upp i valet, Kalthoum Kannou, som siktar på att bli världens första "tunisiska, arabiska, muslimska och kvinnliga president", enligt al-Jazira.

Landet där den arabiska våren startade ses av många i andra upprorsdrabbade länder som en förebild. Tunisien har sluppit mycket av den oro som skakat exempelvis Egypten, men brottas med ekonomiska problem och stor arbetslöshet.

För att undvika att presidenten förvandlas till en diktator har ämbetets maktbefogenheter minskat betydligt i den nya grundlag som skrevs under i januari. Presidenten ansvarar bland annat för säkerhetspolitiken, men kan avsättas om mer än två tredjedelar av parlamentet röstar för det.

Mer än fem miljoner invånare är röstberättigade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".