Oskarshamns kärnkraftverk utsatt för Greenpeaces "Dags för pension"-kampanj.
Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, Göran Hult på Fortum och Oskarshamns kärnkraftverk utsatt för Greenpeaces "Dags för pension"-kampanj. Foto: TT/TT/Stefan Sjödin/Fortum

Elbolagen: Alla reaktorer kvar till 2020-talet

Elbolagen tror inte på snabb avveckling av kärnkraft
2:27 min

Miljöpartiet tror att Regeringens förslag kommer driva energibolagen till att stänga kärnkraftreaktorer inom fyra år. Men kraftbolagen har motsatt syn och menar att reaktorerna kan fortsätta in på 2020-talet.

I dag har energiministern Ibrahim Baylan och de tre stora elbolagen sitt första gemensamma möte efter valet. Kärnkraften är i fokus.

Miljöpartiet har tidigare sagt att de nya förslag som regeringen lagt fram kommer att få bolagen att lägga ned flera reaktorer under mandatperioden.

Men det håller inte Göran Hult, forskningschef på Fortum i Sverige, med om.

– Jag tror inte det kommer läggas ner några kärnkraftreaktorer den här mandatperioden.

När tror du att det kan hända?

– Vi är i början av 2020-talet innan någon läggs ner.

Göran Hult sitter i styrelsen för Oskarshamns kärnkraftverk, som framför allt ägs av de privata bolagen Fortum och Eon. Han har god insyn i kärnkraftens ekonomi och ser inte att de nya förslagen från regeringen ska göra att någon reaktor kommer att läggas ned tidigare än planerat. Flera experter och myndighetspersoner som Ekot talat med nämner 2022 som ett troligt årtal för att stänga den första reaktorn i Oskarshamn. 

Men Miljöpartiet håller fast vid sin åsikt att regeringens åtgärder kommer att tvinga bolagen att lägga ned reaktorer de närmaste åren. 

– Sverige har många gamla kärnkraftreaktorer som är på väg att fasas ut. Jag tror att de här förändringarna kommer leda till att ett antal reaktorer fasas ut, säger Lise Nordin som är energipolitisk talesperson för Miljöpartiet och tror att Oskarshamn blir först att avveckla en reaktor.

Men bolagen håller inte med om att det ska tolkas som att de planerar att avveckla O-ettan i Oskarshamn bara för att de sökt ett tillstånd att gå ned i drift.

– Vi har bedömt från vår sida att ett miljötillstånd tar cirka tre år och därför vill vi redan nu starta den här processen, säger Roger Strandahl på Eon som dessutom menar att tillståndet bara ska användas i förtid om nya problem uppstår med O-ettan. Han får medhåll av Göran Hult på Fortum som anser att reaktorerna ska producera el som ger intäkter till bolagen så länge som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".