Polisbil bakom avspärrning. Foto: Mikael Fritzon/TT.
Foto: Mikael Fritzon/TT.

Kaliber: Polis hittade övergiven ett-åring vid husrannsakan

Polisen: På en hög med filtar ligger en liten flicka
1:12 min

Anmälningar om barn som far illa har slarvats bort på flera av landets socialkontor. Det visar P1-programmet Kalibers granskning. Ett exempel på när skyddsnätet kan ha brustit är när Sundsvallspolisen Tobias Lundberg och hans kollega hittade en övergiven ettåring i en lägenhet under en husrannsakan tidigare i år.

Här hittar du hela Kalibers granskning av socialtjänsten

– När jag öppnar dörren till det här lilla rummet, då är det en värmeexplosion och den här stanken blir än värre. Luften är alldeles tjock här inne.

– Det är alldeles kolsvart, det är ett litet rum och längst in i hörnet så står det en spjälsäng. Jag går snabbt in i rummet och river ner filten som täcker fönstret för att få in lite ljus och jag böjer mig över den här spjälsängen. Då ser jag, i botten på spjälsängen, det finns inga sängkläder eller så, utan det ligger bara en hög med filtar och på dem ligger det en liten flicka. En liten späd, uppskattningsvis ett-årig flicka, berättar polisen Tobias Lundberg.

Socialtjänsten i Sundsvall hade haft kontakt med familjen tidigare och gör nu en intern utredning som troligtvis kommer att sluta i en Lex Sarah-anmälan.

Personalen där har länge protesterat och sagt att situationen är ohållbar, och de är inte ensamma om att inte hinna göra sitt jobb.

I 12 av de 85 Lex Sarah-beslut från Inspektionen för vård och omsorg som Kaliber har garnskat så har socialtjänsten helt missat en eller flera anmälningar som kommit in till myndigheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".