Advokatsamfundets Anne Ramberg och Sverigedemokraternas Patrik Jönsson.
Advokatsamfundets Anne Ramberg och Sverigedemokraternas Patrik Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD i migrationsdomstolarna väcker oro

1:55 min

Efter de stora framgångarna i valet i höstas ökar nu antalet Sverigedemokratiska nämndemän kraftigt i landets migrationsdomstolar. Allt pekar mot dubbelt så många jämfört med förra mandatperioden, visar Ekots sammanställning.

Att allt fler representanter från ett invandringskritiskt parti är med och avgör migrationsmål hotar domstolarnas trovärdighet, det säger Anne Ramberg på Svenska advokatsamfundet.

– Det är en djupt olycklig utveckling. Det riskerar att undergräva förtroendet för migrationsdomstolarna, säger Anne Ramberg.

Anne Rambergs kritik kommer efter att andelen Sverigedemokratiska nämndemän nu ökar kraftigt vid landets fyra migrationsdomstolar.

Landets migrationsdomstolar sorterar under förvaltningsrätten och finns i Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö, och nämndemännen - som tillsammans med en domare dömer i migrationsmålen - utses av fullmäktige i respektive region eller landsting. Fördelningen brukar följa valresultatet, och störst andel nämndemän får partiet i Skåne där 48 av rättens 312 nämndemän nu kommer att vara Sverigedemokrater.

Men kritiken om hotad trovärdighet tillbakavisas av Patrik Jönsson som är Sverigedemokratisk riksdagsman från Skåne och nämndeman i migrationsdomstolen i Malmö.

– En lagstiftning ska följas, så enkelt är det. Om du tittar på Miljöpartiet som i princip är för en ohämmad invandring, då är de ju åt motsatt håll. Men det är inte min uppfattning att nämndemän från varken Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna eller något annat parti gör sådana bedömningar, utan man är där och man är opartisk när man är där.

Så det finns ingen chans att ni som nämndemän låter era politiska åsikter påverka?

– Jag kan såklart bara tala för mig själv, men vad jag ser på andra nämndemän och på de beslut som fattas så kan inte jag se att skulle vara någon form av partiskhet, menar Patrik Jönsson.

Men det är inte bara risken för politiska bedömningar som oroar när Sverigedemokraternas inflytande över migrationsdomstolarnas nämndemannatillsättning nu stärks ytterligare. Oavsett hur professionella nämndemännen är, så är blotta misstanken hos de som ska få sin sak prövad att han eller hon inte står inför en opartisk rätt, ett problem för domstolen. Det säger Bo Forsberg i Luleå, advokat med många års erfarenhet av migrationsmål.

– Bara tanken att som alsylsökande eller som ombud att veta att där sitter en person vars politiska åsikt är att en sådan som jag inte ska få vara kvar i landet eller inte ens få komma hit, det skulle väcka min oro. Det är i grunden ett förtroende för hela rättsväsendet, säger advokat Bo Forsberg.

Men att asylsökande skulle känna oro inför en prövning i migrationsdomstolen är inget problem, enligt Patrik Jönsson.

– Nej, det är det inte. Ogrundad oro är inte att ta på något större allvar.

Hör mer i P1-Morgon måndag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista