Den enda kvinnliga presidentkandidaten i valet Kalthoum Kennou. Foto: Augustin Le Gall.
Den enda kvinnliga presidentkandidaten i valet Kalthoum Kennou. Foto: Augustin Le Gall.

Hon vill bli Tunisiens nya president

Kennou: Folk är rädda för sina liv
2:00 min

På söndag är det presidentval i Tunisien, och bland många traditionella kandidater är det en som sticker ut. Sveriges Radios utsända har träffat den enda kvinnliga presidentkandidaten Kalthoum Kennou.

– Ska ni rösta på mig eller inte? frågar presidentkandidaten Kalthoum Kennou.

Hon står omringad av några unga, potentiella väljare, ute på en gata i ett lägre medelklasskvarter av Tunis.

– Du måste övertyga mig, och göra verklighet av löftena, säger en av de unga männen.

I presidentvalet, som är det första sen revolutionen 2011, är 55-åriga Kalthoum Kennou, till yrket domare och utan partitillhörighet, en av 23 presidentkandidater.

Enligt den nya grundlag som blev klar i början av året kommer den kommande presidentens makt vara betydligt svagare än före revolutionen 2011. Men trots det får presidenten mycket att säga till om på vissa nyckelområden, bland annat säkerhetspolitiken.

Tunisien befinner sig i ett krig mot det regeringen kallar terrorister i form av jihadister.

Just säkerhetsläget är den mest akuta frågan.

– Folk är rädda för sina liv och sina barns liv, säger Kennou.

Hon är den första kvinnan som kandiderar till presidentposten i Tunisien, ett land som präglas av konservativa attityder, särskilt på landsbygden. Men Kalthoum Kennou, som har Tysklands förbundskansler Angela Merkel som förebild, har inte själv märkt av några problem på grund av att hon är kvinna.

– Folk säger att de söker någon som stabiliserar situationen, och för landet mot framgång. Om det är en kvinna eller man spelar ingen roll, säger Kalthoum Kennou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".