Barn. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Facken: Systemfel inom socialtjänsten

"Vi måste ha en samlad insats"
1:53 min

Den svenska socialtjänsten kritiseras nu efter P1-programmet Kalibers granskning som visar att anmälningar om barn som far illa kan bli liggande utan att något händer. Fackförbunden Vision och akademikerförbundet SSR anser att hela socialtjänsten lider av ett systemfel.

– Det är resursbrist som ligger bakom, säger Heike Erkers som är ordförande för akademikerförbundet.

Vad är problemet?

– Problemet är att det ur ett nationellt perspektiv, rent politiskt har avsagt sig ansvaret för de här frågorna och låter kommunerna själva lösa de utmaningar som finns där ute, säger Heike Erkers SSR.

P1:s Kaliber avslöjade i morse att tolv av 85 Lex Sarah-fall från första januari i år till sista oktober, så har socialtjänsten helt missat en eller till och med flera anmälningar om barn som misstänks fara illa.

I ett fall hade det kommit in fem anmälningar om ett och samma barn, men ingen hade läst mejlen eftersom socialsekreteraren sedan flera månader varit sjukskriven.

I programmet vittnar också socialsekreterare om dålig organisation, personalflykt och hög arbetsbelastning.

– Vi har sett de här signalerna länge. Våra medlemmar har i flera år lokalt, på olika sätt försökt göra politiker uppmärksamma på det här, säger Veronica Karlsson som är ordförande för fackförbundet Vision.

Facken kräver därför att regeringen agerar. De vill se någon form av nationell utvärdering eller kommission som ser över resurserna till socialtjänsten och hur den fungerar.

Enligt akademikerförbundets analys har nedskärningar i a-kassa och sjukförsäkring lett till att fler söker socialbidrag och därmed har socialtjänsten fått allt mindre tid och resurser åt barn och ungdomar.

De upplever att det är få, inklusive politikerna, som erkänner hur illa det ser ut, Heike Erkers igen.

– Vad är det som gör att det här inte är en nationell angelägenhet, varför vi inte har en minister som går ut och säger att det här måste vi göra någonting åt, vi måste ha en samlad insats om man drar en parallell till skoldebatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".