Vattenfalls kolfraftverk Klingenberg i Berlin.
Vattenfalls kolfraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB/TT

Tyskland kan lägga ner kolkraftverk

Sätter press på energibolagen
1:23 min

Den tyska regeringen vill nu tvinga de största energibolagen i landet, däribland svenska Vattenfall att minska sina koldioxidutsläpp ytterligare. Enligt medieuppgifter kan planerna göra att flera kolkraftverk kan måste läggas ner. 

I nästa vecka ska regeringen Merkel bestående av kristdemokrater och socialdemokrater fatta beslut om en ny satsning i klimatpolitiken. Målet med den är att landet verkligen ska kunna leva upp till målsättning att fram till 2020 minska sina farliga utsläpp med 40 procent jämfört med 1990.

Och som en del av satsningen vill nu regeringen sätta press på de stora tyska energibolagen, däribland statligt ägda svenska Vattenfall, att göra mer föra att målet ska kunna nås.

De stora bolagen ska enligt medieuppgifter tvingas att minska sina koldioxidutsläpp med ytterligare 22 miljoner de närmaste sex åren. Enligt ett dokument från det tyska energiministeriet som nyhetsbyrån Reuters och nyhetsmagasinet der Spiegel fått se, ska minskningen fördelas jämnt över de största bolagen.

Bolagen får själva välja hur de vill minska sina utsläpp, men enligt Reuters utgår ministeriet från att ytterligare åtta kolkraftverk i Tyskland måste läggas ner för att bolagen ska kunna klara de nya kraven.

Den tyske energiministern, socialdemokraten Sigmar Gabriel ska enligt medieuppgifter idag träffa de högsta cheferna för de viktigaste energibolagen, däribland Vattenfall, för att förhandla i ärendet.

Vattenfall har ju tidigare sagt att man vill sälja sin tyska brunkolsdel istället. Frågan är nu om ett eventuellt påtvingat nedläggningsbeslut av något eller några av Vattenfalls kolkraftverk kommer påverka försäljningsplanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".