Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson med en talarmikrofon på kinden.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT

Traineejobb kan vara pengar i sjön

Kommunerna: "Pengar i sjön"
2:09 min

Regeringens förslag om traineejobb i välfärden för unga kan bli en kortsiktig åtgärd som inte löser personalbehoven, enligt SKL:s chef för arbetsgivarpolitik Agneta Jöhnk.

– Risken är att det här blir pengar i sjön för att ungdomarna finns inne ett år och sedan försvinner ut igen till något annat. Då kommer arbetsgivarna antagligen använda det här för att ta in nya ungdomar i stället för att se till att ungdomarna nu blir anställningsbara, säger Agneta Jöhnk, chef för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik.

Traineejobben där unga arbetslösa ska få arbete och utbildning inom till exempel äldreomsorgen eller på fritids var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. I budgetpropositionen föreslog regeringen att 3 200 platser skapas nästa år och året därpå ska 9 000 traineejobb bli till. Kostnaden beräknas till nära en halv miljard kronor det första året och knappt en och en halv miljard år två.

Agneta Jöhnk tror trots kritiken att det kan gå att få till 3 200 platser under nästa år, men handledningen kan bli ett problem, säger hon.

– Ungdomarna som kommer ut kanske inte är lika motiverade att jobba i äldreomsorgen som dem som läser i dag.

Traineejobben ska bygga på de avtal flera kommuner redan tecknat med facket om yrkesintroduktion för ungdomar, men de ska vara fullt finansierade av staten. Ljusdals kommun är ett exempel på en kommun som redan har avtal, men äldreomsorgschefen där Ingrid Sundström ser problem med traineejobben.

– Vår omvårdnadspersonal, undersköterskor och vårdbiträden, behöver ha väldigt mycket tid för att kunna ta hand om de här personerna.

Tror du att tiden finns hos er personal?

– I dag finns den inte, säger Ingrid Sundström.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ser ingen risk att traineejobben blir bortkastade pengar som SKL befarar.

– Nej, det tror jag inte men hur vi ska utforma traineejobben är det jag nu ska ha en dialog med kommunerna om.

Arbetsgivarna i SKL tror att det kan bli ett kortsiktigt system som inte löser deras kompetensförsörjningsbehov. Hur ser du på den kritiken?

– Bristen på undersköterskor till exempel är inget nytt problem och jag tycker kanske inte att SKL som arbetsgivare alltid har gjort tillräckligt för att säkerställa detta. Nu är staten beredd att ställa upp och hjälpa till, och jag hoppas att jag kommer möta kommuner som är intresserade av att ta del av den här satsningen, säger Ylva Johansson.

Traineejobben där unga arbetslösa ska få arbete och utbildning inom till exempel äldreomsorgen eller på fritids riskerar att bli en kortsiktig åtgärd som inte löser personalbehoven, anser Sveriges kommuner och landsting. 3200 platser har regeringen föreslagit för nästa år till en kostnad av knappt en halv miljard kronor, men enligt SKL kan det att bli pengar i sjön. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inleder nu en dialog med kommunerna om utformningen av traineejobben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".