Järnvägsspår. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Tåg kan köra – trots folk på spåret

Trots att Trafikverket lovat räddningstjänst att tågen skulle stoppas under ett räddningsarbete, kunde befäl se tåg åka förbi. Detta ska enligt SVT ha skett vid minst sju tillfällen.

Det var den 26 maj i år som räddningstjänst larmades till järnvägen vid Knivsta station, mellan Uppsala och Stockholm, för att hjälpa polisen leta efter en självmordsbenägen person.

Kravet från räddningstjänsten var att Trafikverket skulle stoppa all tågtrafik, viket beviljades. Men enligt ett befäl vid Räddningstjänsten Attuna, som SVT intervjuat, kom ett tåg körandes mot dem när de gick på spåret och letade mitt i natten.

Trafikverket hade då släppt på trafik igen, utan att kontrollera om räddningsinsatsen var slutförd, vilket går helt i strid med regelverket.

I en rapport förra veckan konstaterar Statens haverikommission att det saknas tillförlitligt underlag om olyckor och tillbud vid arbete i spår. Enligt kommissionen finns så stora brister att det inte går att dra några som helst slutsatser.

Men enligt SVT:s granskning handlar det inte bara om risker för banarbetare. Det som inträffade i Knivsta ska ha hänt vid minst sju tillfällen. I mars larmade en lokförare om barn på spåret i Linköping. Tågen gick då som vanligt när polisen kom fram.

Trafikverkets ställförordnade generaldirektör säger till SVT att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna.

– Jag kommer att sätta in ytterligare åtgärder för fortbildning till min personal, säger Caroline Ottosson, ställföreträdande generaldirektör och chef för trafikledningen på Trafikverket till SVT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".