Asienbörser stiger efter Kinas räntebesked

Börserna i Asien steg i dag. Börserna i både Shanghai och i Hongkong steg runt 1,8 procent vardera. Stigningen beror bedömt på att Kinas centralbank i fredags genomförde en överraskande räntesänkning.

Den kinesiska räntesänkningen i fredags kom efter att börserna i Asien stängt. I Europa ledde dock sänkningen i fredags till stigande kurser, och att börserna skulle stiga även här i Asien i dag var väntat.

Den kinesiska ekonomin har gått relativt trögt i år. De flesta bedömare verkar vara överens om att landet inte kommer att nå upp till målet på 7,5 procents tillväxt.

Till och med Kinas president Xi Jinping har flaggat för det, när han sa att Kina ändå kommer att ligga bra till även om tillväxten bara blir sju procent.

Många har länge väntat sig olika stimulansåtgärder från Kinas sida. Men räntesänkningen i fredags kom likväl som en överraskning. Den ettåriga utlåningsräntan sänktes med 0,4 procentenheter till 5,6 procent. Även inlåningsräntan sänktes en aning.

Räntesänkningen syftar bland annat till att få fart på den kinesiska fastighetssektorn. Det var just banker och fastighetsbolag som steg mest på de kinesiska börserna i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".