Iran, kärnkraft
Iranska studenter visar sitt stöd för landets kärnenergiprogram framför Irans Atomic Energy Organization i Tehran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Tidsgräns om iransk kärnkraft på väg att löpa ut

Iransk kärnteknik under luppen igen
1:52 min

Om tolv timmar, vid midnatt, löper tidsgränsen ut för förhandlingarna om Irans kärntekniska verksamhet. Omvärlden med USA i spetsen vill begränsa Irans möjligheter att anrika uran och därmed att eventuellt tillverka kärnvapen.

Men läget i förhandlingarna är fortfarande låst och mycket talar för att det inte blir något avtal nu utan att tidsgränsen flyttas framåt.

Utrikesministrarna från alla länder som deltar i förhandlingarna är nu på plats i Wien, från USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Tyskland - samt Iran förstås.

Den brittiske utrikesministern Philip Hamond sa inför dagens överläggningar att man ska göra en sista kraftansträngning nu för att komma överens.

Det finns ett tidigare provisoriskt avtal men det går ut vid midnatt - så klockan tickar obönhörligt ner. Men att döma av de inofficiella kommentarer som kommit det senaste dygnet så står parterna fortfarande långt ifrån varandra och utsikterna att det blir ett avtal idag anses inte särskilt goda.

Vad som händer då är inte klart men förmodligen innebär det att man helt enkelt flyttar fram tidsgränsen och att förhandlingarna på något vis fortsätter.

Det är på två centrala punkter som det fortfarande råder oenighet. Dels hur mycket anrikat uran som Iran ska få tillverka, dels hur snabbt sanktionerna mot Iran ska avvecklas omdet blir ett avtal, omedelbart eller gradvis.

Höganrikat uran kan användas som bränsle i kärnreaktorer men också för att tillverka atombomber. Iran hävdar att man vill ha det anrikade uranet för civil kärnkraft och förnekar att man tänker sig att utveckla kärnvapen.

Att bara skjuta fram tidsgränsen är dock inte okomplicerat. I den amerikanska kongressen till exempel finns det många som omedelbart vill skärpa sanktionerna och i Iran finns det många hökar som inte vill ha några begränsningar för kärnteknikprogrammet.

Om förhandlingarna tillåts att bara planlöst fortsätta kan hökarna på bägge sidor få vind i seglen - så utrikesministrarna i Wien har tryck på sig att åtminstone komma fram till något substantiellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".