M-topp lämnar partiuppdrag

0:49 min

Finansmannen Gustaf Douglas lämnar Moderaternas partistyrelse i samband med stämman i mars. Att sluta känns både "vemodigt och riktigt", berättar han själv för Ekot.

Gustaf Douglas, som bland annat är huvudägare i investmentbolaget Latour, valdes in i Moderaternas partistyrelse 2002, när Bo Lundgren var partiledare.

Inför den extrastämma som hålls i mars nästa år, för att utse Fredrik Reinfeldts efterträdare, har 76-årige Gustaf Douglas nu meddelat valberedningen att han inte vill sitta kvar i partistyrelsen.

– Jag kandiderar inte för omval, för jag har suttit 12 år, och det tycker jag är en lagom lång period att sitta i mitt fall.

Hur har de här 12 åren varit?

– Det har varit oerhört givande och utvecklade. Det varit väldigt fint och trevligt att sitta i partistyrelsen.

Hur känns det att sluta, då?

-- Vemodigt och riktigt. Man ska gå från en fest när den är som bäst. Nu var det här valnederlaget kanske inte någon höjdare, men under de här åren har jag varit med om väldigt roliga saker, och nu är det dags att dra sig tillbaka.

I helgen meddelade också Moderaternas vice partiordförande Gunilla Carlsson att hon tänker avgå från sitt uppdrag i mars nästa år. Samtidigt lämnar hon politiken helt.

– Jag kände själv att det var läge just nu, säger Gunilla Carlsson till corren.se.

Torsdagen den 11 december hoppas Moderaternas valberedning kunna presentera en partiledakandidat och förslag på två vice ordförande, uppger Ekots källor.

Efter valberedningens möte i torsdags står det klart att det är Anna Kinberg Batra som kommer att tillfrågas om hon står till förfogande som ny partiordförande för Moderaterna, erfar Ekot.