LO-borgen, Ola Pettersson, chefsekonom på LO. Foto: TT
Ola Pettersson, chefsekonom på LO. Foto: TT

LO kräver miljardsatsningar av regeringen

LO-ekonomerna kommer med en dyster konjunkturprognos i dag och spår svag tillväxt och fortsatt hög arbetslöshet de kommande åren. Kravet på regeringen är att investera mer för att få fler i arbete.

– Vi vill att regeringen ska satsa på att bygga mer vägar, järnvägar och bostäder, säger Ola Pettersson, LO:s chefsekonom.

Finansminister Magdalena Andersson har ju sagt att ladan är tom?

– Man kan låna om man vill stimulera.

LO tror på en sämre ekonomisk utveckling de kommande två åren än vad både regeringen och Riksbanken förutspår.

BNP-tillväxten väntas ligga på 2,1 procent 2015 och 2,3 procent 2016. Arbetslösheten som regeringen tror sjunker till 6,7 procent om två år tror LO-ekonomerna ligger kvar på höga 7,6 procent.

– Det här är mycket allvarligt och hänger samman med att vi internationellt har en väldigt långdragen lågkonjunktur, och det går särskilt dåligt på våra stora exportmarknader i Europa, säger Ola Pettersson.

Hushållens konsumtion har blivit allt viktigare för ekonomin, men LO har också här en mer negativ syn än regeringen.

LO-ekonomerna föreslår att politikerna stimulerar ekonomin med satsningar på 70 miljarder kronor. Det skulle öka sysselsättningen med 100 000 personer och trycka tillbaka arbetslösheten med 2 procentenheter, hävdar Ola Pettersson.

– Jag har svårt att se att vi sedan andra världskriget har haft starkare skäl att stimulera via offentliga investeringar än vad vi har i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".