Polisens buss i Jordanien, vid flyktinglägret Zaatari, redo att köra tillbaka syriska flyktingar till Syrien. Foto: TT
Polisens buss i Jordanien, vid flyktinglägret Zaatari, redo att köra tillbaka syriska flyktingar till Syrien. Foto: TT

Jordanien tvingar tillbaka flyktingar till Syrien

"Allt är förbjudet för oss, barnen kan knappt gå utanför huset"
2:04 min

Syriska flyktingar i Jordanien har tvingats tillbaka till ett av de värsta krigsområdena i Syrien. Jordanska myndigheter har bland annat tvingat tillbaka kvinnor, barn och handikappade konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Ett rehabiliteringscenter i norra Jordanien för skadade Syrier. 12 patienter som alla behövde daglig vård, de flesta med giltiga flyktingintyg. Hälfen av dem förlamade, två var minderåriga.

Samtliga skickades tillbaka till Syrien när polisen stängde kliniken. Nu vårdas de i privata hem i Daraa, en stad med regelbundna hårda strider mellan rebeller, regimen och extremister som IS och Nusrafronten.

Human Rights Watch konstaterar att Jordanien vid flera tillfällen skickat tillbaka människor till Syrien, till platser där de riskerar sina liv eller sin frihet, och att det strider mot internationell lag.

Värst är det för palestinier som Jordanien vägrar släppa in som flyktingar eller om de lyckas korsa gränsen, riskerar att tvångsdeporteras.

Den syriska flyktingen Umm Mohammed är gift med en palestinsk man, för att hennes barn inte ska skickas tillbaka tvingas hon leva gömd. 

– Allt är förbjudet för oss, barnen kan knappt gå utanför huset, de kan inte gå till skolan och jag kan inte ens ta dem till någon av de vackra parkerna. För eftersom de inte har några id-kort riskerar de att skickas tillbaka om polisen upptäcker dem, Umm Mohammed till Ekot.

Familjen lever på ströjobb, vaktmästarsysslor och lantbruksarbete. Men de är som slavar, många arbetsgivare kräver långa arbetsdagar för lite lön, det har hänt att de blivit lurade på pengar. De kan ju inte polisanmäla- då riskerar dom att skickas tillbaka till kriget.

Umm Mohammed säger att de känner sig som fångar i sitt eget hus och även om de inte kan återvända leker de ibland med tanken, när det känns som värst.

– Ibland när vi sitter på terassen gråter vi över hur det har blivit. Det händer att vi funderar på att åka tillbaka till Syrien ändå bara för att kunna leva öppet.

Men familjen kommer inte att återvända, inte frivilligt. De vet att de riskerar livet då. Därför måste de hålla sig undan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".