USA:s försvarsminister Chuck Hagel Foto: Mark Wilson
USA:s försvarsminister Chuck Hagel Foto: Mark Wilson

USA:s försvarsminister avgår

Obama: "Har varit en exemplarisk försvarsminister"
2:01 min

USA:s försvarsminister Chuck Hagel avgår. Enligt medieuppgifter i USA har diskussionen om att han ska sluta pågått internt i flera veckor. Under måndagseftermiddagen hyllade president Barack Obama sin avgående kollega.

– Chuck har varit en exemplarisk försvarsminister, genom att med stadig hand när vi moderniserat vår strategi och budget för att möta såväl långsiktiga hot som direkta sådana som IS och ebola, sade Obama under presskonferensen.

Än så länge är skälen till varför Chuck Hagel slutar inte offentliggjorda. Det är också oklart om han lämnar för att han vill själv, eller för att presidenten bett honom.

Spekulationerna handlar om allt från att han inte alltid varit överens med presidentens nationella säkerhetsråd, till att han inte är rätt man att hantera alla kriser som pågår i världen och som USA är inblandade i.

Enligt TV-bolaget CNN har Chuck Hagel tvingats avgå. Det offentliga versionen är att beslutet är gemensamt. Presidenten tackade sin försvarsminister under måndagen, men sade inget om att han försökt övertala Hagel att stanna.

Den amerikanske försvarministern är en av världens mäktigaste politiker. Chuck Hagel, som är republikan, var ifrågasatt redan när han tillträdde så sent som förra året.

Framförallt har de skeptiska rösterna kommit från andra republikaner som kritiserat hans motstånd mot kriget i Irak och påstådda kyla mot Israel och andra.

Chuck Hagel är Vietnamveteran med egna erfarenheter av krig. President Barack Obama har fått hård kritik under året för att sakna säkerhetspolitisk strategi, inte minst sedan han i höstas sade att den inte var färdig i förhållande till IS framryckningar.

Inledningsvis gjorde presidenten bedömningen att terroristorganisationen IS var som ett farmarlag i basketligan, medan försvarministern sa offentligt att IS utgjorde ett tydligt och omedelbart hot mot USA.

Spänningen steg genast i Washington om Hagels avgång betyder en tydligare strategi eller ett skifte av strategi i försvars- och säkerhetspolitiken, där USA nu är inblandade i en rad kriser som innebär ökad militär aktivitet.

Hagel stannar kvar tills dess en efterträdare är utsedd, och den centrala personen ska bekräftas i senaten, som har republikansk majoritet sedan mellanårsvalet.

Förväntningarna är en hård mangling där, inte minst eftersom den republikanske försvarshöken John McCain blir ny utförande i det utskott som leder förhören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".