Kenyas armé till motattack mot al-Shabaab

Motattack efter helgens attacker
1:34 min

Kenyanska styrkor hävdar att de dödat ett hundratal al-Shabaabanhängare i landets nordöstra del och inne i Somalia. Operationerna genomförs som ett svar på ett dåd inne i Kenya, då 28 människor sköts ihjäl av den militanta rörelsen.

I ett uttalande från vicepresident William Ruto sas att den kenyanska armén genomfört två framgångrika operationer, både inne i Kenya och i Somalia, och att över hundra man från al-Shabaab ska ha dödats.

Enligt lokala tidningar totalförstördes bland annat lastbilar och en av rörelsens baser med hjälp av helikoptrar och stridsflygplan.

al-Shabaab tillbakavisar uppgifterna och säger att deras krigare inte har angripits.

Det var i lördags som en buss stoppades av beväpnande män i Mandera, som ligger nära den somaliska gränsen i landets nordöstra del.

De passagerare som inte kunde läsa ur Koranen tvingades lägga sig ner på rad på marken och sköts därefter i huvudet.

En man, som mirakulöst klarade sig, berättar också att flera muslimer som bad för de andra passagernas liv, också sköts ihjäl av de beväpnade männen.

al-Shabaab säger att attacken är ett svar på den kenyanska polisens tillslag i förra veckan mot fyra moskéer i kuststaden Mombasa, som misstänks ha varit tillhåll för radikala element och al-Shabaab-sympatisörer.

Allt fler kenyaner kräver nu att säkerheten i landet prioriteras, och flera ledande politiker efterlyser en omorganisation av säkerhetsstyrkorna.

I morgon tisdag planeras en demonstration i huvudstaden Nairobi med krav på att säkerheten måste förbättras i landet.  

Attacken i Mandera är den blodigaste sedan i somras då al-Shabaab genomförde en rad attacker mot byar och fordon längs den norra kusten som lämnade över hundra döda efter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".