Oroligt Ferguson väntar på åtalsjury

Oro, undran och otålighet präglar stämningen i Ferguson i Missouri i USA — där invånarna väntar på åtalsjuryns beslut.

Ska den vita polis som sköt en svart obeväpnad tonåring i augusti åtalas och i sådana fall för vad?

– Det är spänt i skolan. Vi har haft övningar där vi låser ner hela byggnaden. Vi vill att barnen ska vara säkra, säger Richard Schademann, lärare vid en skola i det område där dödsskjutningen skedde, till St Louis Post-Dispatch.

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Michael Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat. Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, startade, medan polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

I Ferguson bygger polisen barrikader och affärsinnehavare sätter upp skydd. Myndigheterna fruktar upplopp när den tolv personer stora åtalsjuryn, som på måndagen fortsatte att sammanträda bakom stängda dörrar, meddelar sitt beslut. Juryn ska ta ställning till om polisen ska åtalas och i sådana fall för någon form av mord, dråp eller vållande till annans död, enligt CNN.

Enligt tidigare bud skulle beslut komma i mitten av november, men juryn har fram till 7 januari på sig.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".