Fler särskolelever borde erbjudas jobb

Var fjärde elev från särskolan har jobb
1:52 min

Nästan var fjärde elev i gymnasiesärskolan får någon typ av arbete efter skolan. Det visar den största undersökningen hittills om utbildningen för elever med en utvecklingsstörning. Magnus Tideman är professor i handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

– Drygt 22 procent finns i förvärvsarbete, alltså på arbetsmarknaden och det är förvånande på det sättet att det är en större andel än vad de flesta förväntade sig. Man har pratat om att det kanske är tio procent som finns på arbetsmarknaden. Det här visar att det är dubbelt så många, vilket naturligtvis är glädjande, säger Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Undersökningen gäller alla drygt 12 000 elever som gått ut gymnasiesärskolan åren 2001 till 2011.

Ungefär hälften, färre än väntat, enligt Magnus Tideman, har en daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Sex procent av eleverna studerar vidare, oftast vid folkhögskola,

Nästan var fjärde elev har ett arbete, heltid eller deltid. De flesta har någon form av stöd, någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd, till exempel stöd till arbetsgivaren. 300 har ett vanligt lönearbete utan stöd.

Fler än väntat jobbar, enligt Magnus Tideman, som tror att det bland annat beror på det invididanpassade stödet till funktionshindrade, som blivit allt vanligare i Sverige och västvärlden. När det växte fram i USA på 80-talet kallades det supported employment.

Men ännu fler elever från gymnasiesärskolan borde kunna få jobb, tycker Magnus Tideman.

– Det är framför allt de små privata företagen som är beredda att göra det medan stora privata företag och offentlig sektor, typ kommuner, stat och landsting, är betydligt sämre att anställa, säger han.

Vad tycker du om det?

– Det tycker jag naturligtvis är oerhört problematiskt och här borde den offentliga sektorn kunna föregå med gott exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".