Theresa May, Storbritanniens inrikesminister. Foto: TT
Theresa May, Storbritanniens inrikesminister. Foto: TT

Så skarp blir brittiska lagen mot terrorism

Ministern: "Måste ha de medel vi behöver"
1:25 min

Storbritannien kommer att kraftigt skärpa sin lagstiftning mot terrorism. Det meddelade landets inrikesminister, Theresa May, vid en konferens i London idag.

– Det hot vi står inför i dag är kanske större än det någonsin har varit. Vi måste ha de medel vi behöver för att försvara oss, sade May.

Lagförslaget kommer att läggas fram i parlamentet på onsdag, men Theresa May avslöjade under måndage att förslaget bland annat kommer att göra det svårare för kidnappare att kräva lösensummor för kidnappade britter.

Det ska helt enkelt bli olagligt för brittiska försäkringsbolag, att betala ut pengar till lösensummor. Dessutom kommer lagförslaget att innebära, att brittiska myndigheter ska kunna dra in passen för personer som befinner sig utomlands och missstänks ha deltagit i terrorverksamhet.

Flygbolag ska också tvingas dela med sig av sina passagerarlistor  till polis och säkerhetstjänster, annars riskerar de att förbjudas att landa i Storbritannien.

Det ska också bli möjligt för brittiska myndigheter, att tvinga personer som misstänks tillhöra radikala grupper, att tvingas flytta till andra delar av landet.

– I ett öppet och fritt samhälle som vårt, kan vi aldrig helt eliminera hotet från terrorism. Vi måste göra allt som är möjligt och i enlighet med våra värderingar, för att minska risken som våra fiender ställer oss inför, sade Theresa May.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".