Franska Nationella Frontens partiledare, Marine Le Pen, och Jean-Claude Juncker. Foto: TT
Franska Nationella Frontens partiledare, Marine Le Pen, och Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Verbal attack mot Juncker

Le Pen: "Lurendrejeri, girighet, orättvisor och cynism"
1:09 min

I veckan röstar Europaparlamentet i Strasbourg om den misstroendeförklaring som EU-kritiska partier riktat mot EU-kommssionens ordförande Jean-Claude Juncker. I kväll debatterades saken i Europaparlamentet.

Bakgrunden till misstroendeförklaringen är avslöjandena om hur Luxemburg fungerat skatteparadis under Junckers tid som premiär- och finansminister i Luxemburg.

En av dem som ligger bakom misstroendeförklaringen är främlingsfientliga franska Nationella Fronten med partiledaren Marine Le Pen:

– Du har blivit en symbol för ett Europa med lurendrejeri, girighet, orättvisor och cynism, som har övergett de små till förmån för dom mäktigas profit, sade hon.

Det var en sammanbiten Jean-Claude Juncker som lyssnade på salvan av Marine Le Pens angrepp under måndagskvällen. Men debatten blev överraskande kort.

Det hela var över på 40 minuter, och det var också få talare inför den avgörande omröstningen senare veckan.

Omröstningen har kommit fram genom att den italienska Femstjärnerörelsen och brittiska Ukip i spetsen gått samman med Nationella Fronten.

Även Sverigedemokraterna i Europaparlamentet stöder misstroendeförklaringen. Men det gör inte Soraya Post (Fi) som för en knapp månad sedan då stödde vänstergruppens avgångskrav på Juncker men som nu har ändrat sig.

– Jag kommer inte att rösta med de högerextrema, med anledning av den argumentation som de för, säger Post till Ekot.

Varför inte?

– Jag tycker inte att argumentationen som de för håller, och de har inte i syfte att göra det bästa av Europeiska unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".