Argentinas president, Cristina Kirchner. Foto: TT
Argentinas president, Cristina Kirchner. Foto: TT

Starka misstankar om korruption mot Argentinas president

Kirchners företag har inte lämnat årsredovisning sedan 2011
1:37 min

Argentinas president Cristina Kirchner anklagas för att ha tvättat pengar genom sin hotellverksamhet turiststaden El Calafate i södra delen av landet. En åklagare har nu beordrat husrannsakan på hotellet.

Jag minns frukostmatsalen på hotell Los Sauces. De dagar jag bodde där, i oktober förra året, stod den alltid helt tom. Jag var den enda gästen på hotellet, som hade plats för runt 100 personer. Samma sak var det en bit bort, på familjen Kirchners andra hotell, Alto Calafate.

– Om det här vore normala hotell så skulle företaget gått i konkurs för längesen. Men familjen Kirchner, som äger hotellen, använder dem för att tvätta pengar, hävdade journalisten Hector Barabino när jag intervjuade honom i oktober 2013.

Då, 2013, gick ryktena för fullt om familjen Kirchners pengatvätt i turistorten El Calafate. Många undrade hur det var möjligt att Kirchners förmögenhet växt så mycket under hennes tid vid makten, pengar hon själv hävdar kommer just från hotellverksamheten.

Men nu är det mer än rykten. En formell utredning har inletts, och en domare beordrade nyligen en husrannsakan på hotellföretagets huvudkontor. Någon årsredovisning har företaget inte lämnat in sedan 2011.

Cristina Fernandez de Kirchner har inte velat uttala sig om de senaste dagarnas händelser, men hennes stabschef menar att anklagelserna är politiskt motiverade och att oppositionen på detta sätt försöker avsätta presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".