Demonstrationer i väntan på åtalsjuryns beslut. Foto:Kena Betancur/TT
Demonstrationer i väntan på åtaljuryns beslut. Foto:Kena Betancur/TT

Spänd väntan på beslut i Ferguson

Den amerikanska åtalsjury, som ska besluta huruvida den polis som sköt ihjäl en svart obeväpnad tonåring ska åtalas eller inte, har enats.

I Ferguson i Missouri väntar man spänt på att beslutet ska offentliggöras.

Juryn har kallat till presskonferens klockan 3 svensk tid, för att meddela om polisen kommer att åtalas för dödsskjutningen av Michael Brown den 9 augusti i år.

Oro, undran och otålighet präglar stämningen i Ferguson där invånarna väntar på att beslutet ska tillkännages.

– Det är spänt i skolan. Vi har haft övningar där vi låser ner hela byggnaden. Vi vill att barnen ska vara säkra, säger Richard Schademann, lärare vid en skola i det område där dödsskjutningen skedde, till St Louis Post-Dispatch.

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat. Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, startade, medan polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

I Ferguson bygger polisen barrikader och affärsinnehavare sätter upp skydd. Myndigheterna fruktar upplopp när den tolv personer stora åtalsjuryn meddelar sitt beslut. Det juryn har tagit ställning till är om polisen ska åtalas och för vad. Det kan handla om någon form av mord, dråp eller vållande till annans död, enligt CNN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".