Riksåklagaren vill pröva sexdom

1:28 min

En man i södra Sverige som fick en tolvårig flicka att onanera framför en webbkamera, dömdes i hovrätten för sexuellt utnyttjande av barn. Riksåklagaren vill nu att Högsta Domstolen ska pröva fallet.

Riksåklagaren anser att mannen istället borde dömts för grovt sexuellt övergrepp. Hedvig Trost, byråchef hos Riksåklagaren, säger att det behövs ett prejudikat om hur sådana här brott ska bedömas.

– Det har ju aktualiserats nu i och med att det blivit så många mål som handlar om kontakter via internet där man använder webbkameror på det här sättet.

Den åtalade mannen hade förmått en flicka som då var tolv år, att onanera framför webbkameran.

Vid senare tillfälle försökte han få henne att göra det igen genom att säga att han tidigare tagit bilder av henne som han hotade med att sprida om hon inte gick med på hans begäran.

I tingsrätten fälldes mannen för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. Men senare lindrade hovrätten domen till sexuellt ofredande.

Hovrätten ansåg bland annat att eftersom mannen själv inte fysiskt rörde flickan, även om han hotade henne med att sprida bilderna så fanns det inte skäl för en strängare bedömning.

Men Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om detta är ett sexuellt övergrepp.

– Det finns flera mål som pågår och det har funnits flera domar tidigare som handlar om den här typen av gärningar. Och då är det viktigt att veta hur en sådan här handling ska bedömas rent straffrättsligt, menar Hedvig Trost.

Varför ser riksåklagaren annorlunda på det här än hovrätten gjort?

– Därför att lagstiftarens avsikt är att ett sånt här handlande ska bestraffas som sexuellt övergrepp mot barn, som alltså är ett allvarligare brott än vissa andra sexualbrott som hovrätten funnit att det här ska bedömas som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista