Demonstranter konfronterar polis efter att ha hört juryns beslut. Foto: David Goldman/TT
Demonstranter konfronterar polis efter att ha hört juryns beslut. Foto: David Goldman/TT

Inget åtal för dödsskott i Ferguson

"Mycket folk och många poliser på gatorna "
0:52 min

Den polis som sköt ihjäl en svart obeväpnad 18-åring kommer inte att åtalas. Beskedet befaras leda till nya oroligheter i Ferguson, där upplopp rasade i flera nätter efter dödsskjutningen av Michael Brown i augusti.

Åklagaren Bob Mc Culloch sade vid en presskonferens att den tolv man starka åtalsjuryn gjort en fullständig granskning av alla vittnesmål, rättsmedicinska rapporter och teknisk bevisning, och kommit fram till att det inte finns skäl att åtala den vite polismannen som sköt.

Han framhöll att den intensiva rapporteringen i medier och på nätet tidvis varit missvisande och att vittnen i vissa fall ändrat sina uppgifter sedan de motsagts av de samstämmiga obduktionsrapporterna.

Michael Browns anhöriga säger i ett uttalande efter beskedet att de är "djupt besvikna", men manar ändå till lugn.

"Vi ber er kanalisera er frustration på sätt som leder till positiv förändring", skriver de, enligt Reuters.

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat. Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, startade, medan polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

Tidigare vädjade myndigheterna till lugn i Ferguson inför nattens besked.

– Även om ingen av oss vet vilket beslutet blir så är vår gemensamma förhoppning och förväntan att, oavsett beskedet, människor på alla sidor ska visa tolerans, ömsesidig respekt och återhållsamhet, sade Jay Nixon, guvernör i delstaten Missouri, enligt Reuters.

Nixon har kallat in Nationalgardet och lokala myndigheter har stora polisstyrkor i beredskap för att hålla ordning. Affärsinnehavare har satt upp skydd för skyltfönstren och skolor i området där dödsskjutningen ägde rum håller stängt under tisdagen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".