En polisbil vandaliseras i Ferguson efter beskedet att den polis som sköt den 18-årige Michael Brown till döds i augusti inte åtalas. Foto: David Goldman/TT.

Våldsamheter i Ferguson - polis åtalas inte för dödsskjutning

"Inte hittat någon som helst grund för en brottsmisstanke"
2:13 min

I Ferguson i Missouri har det brutit ut våldsamheter mellan demonstranter och polis, efter nattens besked om att polisen Darren Wilson, som i augusti sköt ihjäl den artonårige Michael Brown, inte kommer att ställas inför rätta. Efter beskedet utbröt än en gång kravaller med krossade rutor och förstörda bilar. Beslutet att fria Wilson från brottsmisstankar togs av den lokala åtalsjury, som under tre månader granskat bevis och hört vittnen om dödsskjutningen.

Det blev St. Louisåklagaren Bob McCulloch som meddelade den anonyma åtalsjuryns besked, som alltså innebär att den händelse som fått ett så tungt symbolvärde när det gäller polisvåld i USA, inte kommer att leda till formell brottsmisstanke, åtal eller rättegång.

Åklagaren konstaterade att åtalsjuryn inte hittat någon som helst grund för en brottsmisstanke så stark att den skulle kunna hålla ens för en prövning i en brottmålsdomstol.

De tolv lekmännen i åtalsjuryn har haft att välja på fem åtalsalternativ, allt från mord till felaktig hantering av tjänstevapen.

De har granskat hundratals bevis, lyssnat till 75 timmars vittnesmål och hela USA har spänt väntat på deras beslut.

Juryns slutliga överläggningar tog två dagar, och grundfrågan de tagit ställning till är alltså om Wilson överhuvudtaget kunde misstänkas ha begått ett brott när han sköt ihjäl Brown, eller om han handlade i befogat självförsvar.

Det har alltså inte handlat om att pröva eller döma Wilson, endast om att besluta om han bör ställas inför rätta.

En amerikansk åtalsjury genomför en slags för-rättegång utan insyn. Det är ett förfarande som är unikt för USA, och som många gånger ifrågasatts.

Timmarna innan beskedet meddelades började Fergusons gator fyllas på med invånare, tillresta demonstranter och poliser från den lokala poliskår som så hårt kritiserats för att ha använt full krigsutrustning och övervåld under sammanstötningarna i augusti, men också för att under decennier ha behandlat Fergusons svarta majoritet helt annorlunda än dess vita minoritet.

Ända sedan kravallerna i augusti har flertalet lokala aktivister och organisationer förberett sig genom träning i ickevåld, och förklarat att dem som vill bränna, plundra och förstöra inte är välkomna tillbaka till Ferguson.

Men det dröjde inte länge efter beskedet förrän stenar och flaskor började vina i luften, hus och bilar sattes i brand, och polisen svarade med tårgas och skottlossning.

USA:s president Obama har i natt manat till lugn och påmint om att Michael Browns föräldrar bett om fredliga demonstrationer, men än så länge tycks dessa vädjanden alltså inte haft någon effekt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".