En polisbil vandaliseras i Ferguson efter beskedet att den polis som sköt den 18-årige Michael Brown till döds i augusti inte åtalas. Foto: David Goldman/TT.
1 av 6
En polisbil vandaliseras i Ferguson. Foto: David Goldman/TT.
En grupp av personer vandaliserar en polisbil i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
2 av 6
En grupp av personer vandaliserar en polisbil i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
Upplopp och bränder i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
3 av 6
Upplopp och bränder i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
Demonstranter konfronterar polisen efter att ha hört juryns beslut. Foto: David Goldman/TT
4 av 6
Demonstranter konfronterar polisen efter att ha hört juryns beslut. Foto: David Goldman/TT
Demonstrationer i väntan på åtalsjuryns beslut. Foto:Kena Betancur/TT
5 av 6
Demonstrationer i väntan på åtaljuryns beslut. Foto:Kena Betancur/TT

Våldsamheter i Ferguson - Obama manar till lugn

"Ingen brottsmisstanke så stark att den motiverar åtal"
2:20 min

Det blev oroligt och våldsamt i St Louisförorten Ferguson i Missouri efter beskedet att polismannen Darren Wilson som i augusti sköt ihjäl den 18-årige Michael Brown inte ställs inför rätta misstänkt för brott. Direkt efter beskedet manade USA:s president till lugn.

Barack Obama gjorde ett kort uttalande i direktsändning ganska omgående efter beskedet från åtalsjuryn i Ferguson, St Louisförorten som blivit symbol för polisvåldet i USA.

Efter tre månaders arbete kom alltså juryn med beskedet att det inte finns någon som helst grund för att rekommendera att Darren Wilson ska prövas i domstol, att det inte går att motivera en brottsmisstanke så stark att den bör leda till åtal och rättegång.

Men redan innan Obama hade pratat färdigt om att alla dem som nu är ilskna och besvikna måste acceptera amerikansk lag, och respektera familjen Browns vädjan om fredliga manifestationer, så hade bilar förstörts, butiksfönster krossats och byggnader satts i brand i Ferguson.

Den lokala poliskåren har kastat tårgas från bepansrade fordon och Nationalgardet har stått berett att rycka in.

I natt brinner det alltså åter i Ferguson. Förklaringen är förstås åtalsjuryns beslut, som många visserligen mentalt hade förberett sig på, men ännu fler hade hoppats inte skulle bli det som blev.

De tolv lekmännen i åtalsjuryn har haft att välja på fem åtalsalternativ, från felaktig hantering av tjänstevapen till mord. Hela USA har spänt väntat på deras beslut.

Grundfrågan den anonyma lekmannajuryn haft att ta ställning till i sitt helt insynsskyddade arbete var alltså om Wilson handlade i befogat självförsvar när han sköt de dödande skotten mot Brown, eller om han kunde misstänkas ha begått ett brott som borde prövas i domstol.

De tolv jurymedlemmarnas svar blev alltså nej. Svaret på det beskedet blev nya våldsamheter i det Ferguson där en stor majoritet aktivister försökt förbereda sig för fredliga välorganiserade icke-våldsaktioner oavsett utslag. Och som dessutom tydligt meddelat att demonstranter som vill plundra och bränna inte är välkomna.

Men åtminstone under de första timmarna efter beskedet är det den lilla minoriteten våldsverkare som tagit över Fergusons gator, där hus och bilar brinner, affärer plundras, och invånarna nu fasar för dagar eller veckor av våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".