präst, svenska kyrkan
Foto: TT

Kyrkan köper ut medarbetare efter konflikter

"Det är okunskap, osäkerhet, ovana att hantera problemen"
1:12 min

De senaste fem åren har Svenska kyrkan betalat ut över 115 miljoner kronor i avgångsvederlag. Det uppger Dagens Nyheter i dag. I de flesta fallen rör det sig om utköp på grund av personkonflikter.

– Du är så uppfylld av det som är ditt arbete att du också kan bli blind för andra aspekter på det. Så det är brister från flera håll här; kunskap, men också kanske sin syn på sin egen roll, och ett oförstående för att man faktiskt gör andra illa, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef för Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan består av 700 arbetsgivare i form av församlingar, pastorat och stift.

DN har kontaktat samtliga angående kostnaderna för avgångsvederlag, alltså utköp av personal. 600 av dem svarade och sedan 2010 har 115 miljoner kronor använts till utköp, som ofta beror på konflikter på en arbetsplats.

Just mängden arbetsgivare inom Svenska kyrkan är ett av problemen. Det gör det svårt att utbilda i arbetsmiljöfrågor, menar Gunnar Sjögren.

– Det är okunskap, osäkerhet, ovana att hantera problemen. Vi har som kyrka varit dåliga i att utbilda i inte bara arbetsmiljöfrågor, utan också att hantera konflikter. I alla de här enskilda fallen finns det faktorer som inte jag känner till, men generellt sätt är det här ett jätteproblem för oss som kyrka, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef för Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".