Vandalisering av en butik i Ferguson. Foto: AP Photo / Jeff Roberson / TT.
1 av 3
Foto: AP Photo / Jeff Roberson / TT.
En grupp av personer vandaliserar en polisbil i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
2 av 3
En grupp av personer vandaliserar en polisbil i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman / TT.
Upplopp och bränder i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman /TT.
3 av 3
Upplopp och bränder i Ferguson. Foto: AP Photo / David Goldman / TT.

Antalet gripna i Ferguson ökar

Ferguson exploderade efter jurybeslut
1:36 min

Besvikelse och våldsamma protester, men inga skadade. Så summerar St Louispolisen kvällen i Ferguson efter oroligheter i samband med ett jurybeslut att inte åtala polisen som sköt ihjäl Michael Brown.

Situationen har lugnat ner sig i Ferguson och de flesta av de protesterande har försvunnit från gatorna, rapporterar inrikesredaktioner i USA.

Men det brinner fortfarande på flera ställen runt om i området, och har gjort så i flera timmar nu.  

Två polisbilar och tolv byggnader har rapporterats satts i brand av protesterande, och även flera affärer har plundrats.

Sammanlagt ska räddninstjänsten ha bekämpat drygt 25 bränder i Ferguson under natten, rapporterar News channel 5.

Föräldrarna till 18-årige Michael Brown beskrev i ett uttalande sent på måndagskvällen amerikansk tid sin stora besvikelse över att polisen Darren Wilson som sköt den obeväpnade sonen tidigare i augusti, inte kommer att åtalas för brott.

"Vi är djupt besvikna över att vårt barns mördare inte kommer att ställas inför konsekvenserna av sina handlingar", skriver föräldrarna i uttalandet.

Även polismästare Jon Belmar vid St Louis-polisen uttryckte besvikelse över utvecklingen efter åtalsjuryns beslut tidigare under dagen och att protesterna inte skett under fredliga former.

– Det jag har sett i natt är förmodligen mycket värre än den värsta natten som vi fick erfara i augusti, sa polismästare Belmar.

150 skott ska ha avfyrats i området under kvällen, uppgav polisen som också sa att de inte skjutit, däremot att de satt in tårgas mot protesterande massor.

Antalet gripna i anslutning till upploppen har fortsatt att öka under kvällen och natten. Till en början gick polisen ut med att man gripit 29 personer för bland annat plundring, olaga intrång och vapeninnehav.

Den siffran har nu stigit till 61 gripna personer, uppger Reuters.

Samtidigt meddelade polismästare Belmar att inga poliser skadats allvarligt i samband med insatsen under oroligheterna i Ferguson.

En polis ska ha träffats av en glasflaska i huvudet och en civilperson ska ha fått sin bil stulen.

– Vad jag vet hittills ska inga civila ha skadats i samband med protesterna eller vår insats, sa Belmar.

Tidigt under tisdagsmorgonen höll borgmästaren i St Louis, Francis G. Slay, en presskonferensens där han fördömde händelserna som skett under natten.

– Jag är precis som polismästaren besviken. Personer som slår sönder fönsterrutor, plundrar och vandaliserar affärer – det är inte att protestera. Det är kriminellt beteende, sa borgmästaren.

I den närliggande förorten University city skottskadades en polis i armen. Under presskonferensen klargjorde polisen att skottlossningen var ”helt orelaterad till oroligheterna” och gatuprotesterna.

Polisen som blev skjuten vårdas på sjukhus för sina skador och förväntas återhämta sig, uppger polisen i St Louis som nu söker efter en gärningsman.

– Det fanns personer där ute ikväll som protesterade av de rätta anledningarna. Men det här kommer att påverka vårt grannskap en lång tid framöver, sa polismästare Jon Belmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".