En flicka vid en tavla i skolan. Foto: Staffan Löwstedt/TT
Foto: Staffan Löwstedt/TT.

Flickor lyckas bättre än pojkar i nationella proven

Skolreporter Bengt Hansell kommenterar de nationella proven
1:06 min

Nu har resultatet för niondeklassarnas nationella prove sammanställts av Skolverket. Ekots skolreporter Bengt Hansell menar att rapporten visar att flickor lyckas bättre än pojkar i grundskolan.

– Den här rapporten visar att flickorna lyckas bättre än pojkarna i grundskolan. Det gäller både provbetygen i de nationella proven – flickor får alltså högre betyg än pojkar och det är också fler flickor som får godkända betyg än pojkar.  

Ser det ut så här i alla ämnen? 

– Nej det gör det inte. Svenska är det ämne där flickor och pojkar skiljer sig mest åt. Där får dubbelt så många pojkar som flickor underkänt, betyget F. Medan i matematik är pojkar lite bättre, något fler pojkar än flickor får godkänt.

– Det är väldigt små skillnader mellan pojkar och flickor i engelska och geografi. 

Kan man vara säker på att de här resultaten speglar verkligheten?

– I de stora dragen kan man vara säker, men när det gäller detaljer i sådana här undersökningar som gäller betyg och nationella prov, så tycker jag att man ska ta resultaten med en nypa salt eftersom att många undersökningar visar att lärare som rättar proven gör olika bedömningar. Så det blir lite fel av olika anledningar.

Det ämne som niondeklassarna klarade bäst var engelskan, det var tre delprov nästan 97 procent av eleverna fick godkänt i det sammanvägda provbetyget.

Svårast hade eleverna för ämnet svenska som andraspråk, där klarade 78 procent av eleverna godkänt.

De senaste åren har det införts många nya nationella prov och lärarkåren har ofta kritiserat att de tar för lång tid, både att genomföra och att rätta proven.

Den nya regeringen skriver i sitt budgetförslag att den ska göra en översyn av proven, och att det till exempel kan komma att bli frivilligt för skolor att delta i prov i vissa ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".