Saudiskt USAbesök sänkte oljepris

Oljepriserna sjönk igår efter mötet mellan USA:s president George Bush och Suadiarabiens kronprins Abdullah.

Oljepriserna sjönk igår efter mötet mellan USA:s president George Bush och Suadiarabiens kronprins Abdullah.

Abdullah höll efter mötet fast vid planen på att Sudaiarabien som ju är världen största oljeproducent skulle öka oljeproduktionen.

För president George Bush handlade mötet på ranchen i Texas mycket om att visa amerikanerna att han verkligen kan göra något åt bensinpriserna här i USA. För som världens mest bilåkande folk, så är amerikanerna känsliga för bensinpriserna.

Och just nu är bensinen, med amerikanska mått mätt, mycket dyr, runt 4 kronor och 20 öre litern får man betala när man tankar.

Under mötet diskuterade Bush och kronprins Abdullah Saudiarabiens plan för att öka oljeproduktionen, från 9,5 miljoner fat om dagen till en maxproduktion på 12,5 miljoner fat. Men någon snabb ökning handlar det inte om. Det dröjer till 2009 innan man räknar med att kunna pumpa så mycket olja om dagen.

Efter att först ha fortsatt stiga på grund av rädsla för att oljan inte ska räcka till den stora efterfrågan i sommar, när amerikanerna kör som mest bil, så sjönk priserna.
När Bush och kronprins Abdullah avslutade sitt möte i Texas hade oljepriset sjunkit med 82 cent per fat, till 54 dollar och 55 cent per fat. Men de flesta bedömare är överens om att det var en tillfällig sänkning.

Sara Stenholm New York
sara.stenholm@sr.se