Polis med vapenbälte med pistol i hölster Foto: Bertil Ericson / TT
Polis med vapenbälte med pistol i hölster Foto: Bertil Ericson / TT

Norsk polis beväpnad efter terrorhot

"Polisen i Norge är väl tränad"
2:20 min

Ett ökat terrorhot i Norge har lett till att norsk polis, från och med i dag, har fått rätt att beväpna sig på ett nytt sätt.

Att en uniformerad polis bär pistol är vardagsmat i Sverige – men inte i Norge. Där behöver polisen en speciell order för att få bära till exempel en pistol.

Men från i och med i dag sker en förändring. Skälet är att norska säkerhetspolisen PST i en rapport för tre veckor sedan slog fast att det finns ett ökat terrorhot mot bland annat just poliser.

För att möta terrorhotet har nu regeringen gett uniformerad insatspolis rätt att bära vapen, till att börja med under en testperiod på fyra veckor. Det finns farhågor om att mer beväpnad polis kan leda till fler skjutningar och fler skadade och döda, men justitieminister Anders Anundsen säger till NRK att norsk polis kan hantera vapen.

- Det är inget tvivel om att polisen i Norge är väl tränad och väl utrustad för att hantera polismässiga uppgifter, både med och utan vapen.

Inom norska polisen finns totalt 5 800 personer som är godkända för att få använda skjutvapen, men på Politidirektoratet säger man till Ekot att det är oklart hur många poliser som nu verkligen kommer bära pistol på norska gator.

Norska polisfacket är positivt till förslaget, men hittills har en rad tunga remissinstanser uttalat kritik. Till exempel fruktar Kriminalförebyggande rådet att beväpnad polis kommer göra att många fler kriminella också skaffar vapen.

Polisforskaren Johannes Knutsson vid norska Polishögskolan sa nyligen till NRK att svensk polis avfyrar sina vapen ungefär sex gånger så ofta som de norska kollegorna, även om man tar hänsyn till skillnaden i befolkningsmängd.

Enligt Knutsson är det ungefär tre gånger vanligare i Sverige än i Norge att personer blir dödade av poliser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".