FN, ebola, Mali
Foto: TT

FN missar mål att hejda ebola

FN klarar inte sitt mål att hejda ebola i Västafrika fram tills den 1 december. Antalet ebolafall i både Sierra Leone och Mali har ökat.

Under september i år satte FN som mål att 70 procent av ebolapatienterna skulle vara under behandling och 70 procent av offren skulle vara begravda på ett säkert sätt tills den 1 december 2014.

Men Anthony Banbury som leder uppdraget medger nu att målen inte kommer att kunna uppnås.  

– Vi kommer att överträffa 1 december-målen på några områden. Men vi kommer nästan säkert att inte klara andra. I bägge fallen kommer vi att anpassa oss efter omständigheterna på fältet, säger han i en intervju för Reuters.

I den hittills värsta ebolaepidemin har sjukdomsfall konstaterats i åtta länder. Senast är det Mali som har rapporterat åtta fall. Av de åtta som insjuknat har sex avlidit.

Ebolautbrottet har dödat över 5 450 personer sedan det första fallet rapporterades i Guinea i början av 2014, siffrorna kommer från WHO.

I Liberia tycks myndigheterna med utländskt bistånd ha fått bukt över smittspridningen. Däremot fortsätter antalet insjuknade att öka i Sierra Leone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".