Bild på den kraschade ambulansen från polisens förundersökning. Foto: Polisen
1 av 2
Bild på den kraschade ambulansen från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Så osäkert är rättsläget i fallet med ambulansföraren

Kammaråklagare: "Skulle vara oerhört olyckligt"
1:56 min

På fredag kommer domen i det uppmärksammade fallet där en ambulansförare, efter 23 timmar bakom ratten, somnade och körde av vägen. Nu kan Ekot berätta om det osäkra rättsläget. Oavsett dom är det oklart om Västra Götalandsregionen överhuvudtaget kan dömas för arbetsmiljöbrott.

Rättsläget i dag är oklart när det kommer till möjligterna för en domstol att utdöma företagsbot mot en offentligt driven verksamhet. Men kammaråklagare Kristina Persson menar att det är viktigt att den möjligheten finns.

– Den offentliga sektorn står för en väldigt stor del av arbetslivet. Och om den skulle vara undantagen företagsbotsbestämmelserna, så skulle det vara oerhört olyckligt, säger kammaråklagare Kristina Persson.

Efter att reglerna kring företagsbot ändrades 2006, så är företagsboten i dag åklagarnas främsta medel när det gäller arbetsmiljöbrott som orsakats av oaktsamhet.

Reglerna säger att när straffvärdet ligger på bötesnivå, så ska åklagaren i första hand väcka talan om företagsbot mot näringsidkaren, och inte åtala någon enskild person.

Men fortfarande är det oklart när den här bestämmelsen kan användas på offentlig verksamhet. Lagen säger nämligen att det måste föreligga näringsverksamhet för att det ska vara möjligt.

I fallet med ambulansolyckan hävdar Västra Götalandsregionen att det inte gör när det gäller ambulansverksamheten, medan kammaråklagare Kristina Persson menar att det finns argument som talar för att det kan anses handla om näringsverksamhet.

Det finns ett par tidigare fall där åklagare har väckt talan om företagsbot mot offentlig verksamhet. 2012 dömde Hovrätten över Skåne och Blekinge ut en företagsbot mot Tomelilla kommun, efter att en elev drunknat under en utflykt med fritids.

Men i ett annat fall underkände nyligen Hovrätten för västra Sverige en talan om företagsbot mot Uddevalla kommun, där en elev skadats under en slöjdlektion.

Det fallet har Riksåklagaren överklagat till Högsta domstolen. Och kammaråklagare Kristina Persson välkomnar ett klargörande av vad som gäller.

Eftersom det ofta är svårt att peka ut någon enskild person som ansvarig för ett arbetsmiljöbrott, menar hon att det är viktigt att företagsboten också kan användas mot offentligt driven verksamhet.

– Skulle det bli så att domstolarna kommer fram till att det inte går på grund av hur lagen ser ut, så tycker jag att det vore önskvärt att man ser över företagsbotsbestämmelserna. För det är viktigt att även de offentliga arbetsgivarna har det oket på sig, så att de organiserar sig så att säkerheten blir bra även på de arbetsplatserna, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".