Delad bild: Gustav Fridolin samt elever i skola. Foto: TT.
Foto: TT.

Fridolin: Nationella proven ska förändras

"Används ju för mycket tid till att administrera"
2:18 min

Det kommer att bli flera förändringar av de nationella proven i skolan. Regeringen kommer att göra en översyn med syfte att minska lärarnas administration och att proven ska göra större nytta, förklarar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– I dag används ju för mycket tid till att administrera och rätta de nationella proven till att mäta kunskap, snarare än att ge möjligheter för eleverna att få kunskap, tillgodogöra sig kunskap, säger han.

– Vi vill digitalisera mer av de nationella proven, ha mer av central rättning och också se över förläggningen, när proven är.

Eleverna skriver oftast de nationella proven på våren, ibland strax innan de får sitt slutbetyg. Om proven görs tidigare på året kan lärarna se vad eleverna inte lärt sig och hinner undervisa i det, menar Gustav Fridolin.

Lärarkåren har länge klagat på att proven stjäl massor av undervisningstid. Bland annat ska prov kopieras för hand i skolorna och rättningen tar tid. I regeringens planerade översyn ingår att proven ska göras digitala och rättas centralt. Då frigörs tid för undervisning, är tanken.

Provresultaten från i våras kom i dag från Skolverket. De visar, som vanligt, kan man säga, att flickorna får högre provbetyg än pojkarna i alla ämnen. Gustav Fridolin tycker att det är ytterligare ett bevis på att klyftorna ökar i svensk skola.

Han säger att man vet att en del skolor lyckats lyfta pojkars resultat genom att arbeta med normkritik och jämställdhet.

– Det är väldigt effektivt och därför vill vi ge verktyg till lärarna och ge fortbildning i normkritik och hur man jobbar med jämställdhet i klassrummet. Det är viktigt också för resultaten i skolan, visar dagens undersökning.

Vilka verktyg?

– Det handlar om fortbildning om vilka verktyg man kan använda i sin undervisning, om hur man ser till att lägga upp undervisningen på ett sådant sätt att du inte förutsätter att killar och tjejer ska bete sig på olika sätt.

– Det uppstår ju ofta en slags antipluggkultur bland killar, att det inte anses vara häftigt att studera och häftigt att läsa läxor. Det är ju det som straffar killar sen, visar dagens undersökning. Att jobba särskilt med killar och killars förväntningar på varandra, det höjer resultaten, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".