Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare för Sverigedemokraterna, Tomas Ramberg (infälld). Foto: TT
Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare för Sverigedemokraterna, Tomas Ramberg. Foto: TT

Ramberg: Så ska SD bestämma sig om budgeten

Inom bara några dagar får vi veta hur Sverigedemokraterna ställer sig i riksdagens budgetbeslut den tredje december. Ekots inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, konstaterar att SD verkar har övergett tanken på att vänta med besked till själva omröstningen i riksdagen.

Partiet genomför nu ett slags omröstning i sin riksdagsgrupp. Inte så att man samlas till möte och sen räcker upp händerna för eller emot att fälla regeringens budgetförslag.

I stället ska tillförordnade partiledaren, Mattias Karlsson, och den övriga ledningen för partiets riksdagsgrupp träffa alla riksdagsledamöter individuellt för att höra deras åsikter. Efter det ska Karlsson och gruppledningen fatta beslutet.

Det är fortfarande inte klart hur deras beslut ska offentliggöras. Om det blir på en presskonferens eller genom ett exklusivt framträdande i ett nyhetsmedium med stor genomslagskraft. Ett framträdande i en av SVT:s nyhetssändningar har nämnts som en möjlighet.

Däremot verkar partiledningen ha övergett tanken på att hålla omgivningen på halster ända fram till själva omröstningen i riksdagens kammare. Genom att offentliggöra ställningstagandet i förväg ska man i stället sätta press på de andra partierna att börja tala med Sverigedemokraterna är tanken.

Det finns två alternativ för SD: Att fälla regeringens budget genom att rösta inte bara på SD:s eget förslag utan när det har röstats ner också rösta på allianspartiernas budgetförslag. Eller att lägga ner sina röster och därmed i praktiken släppa fram regeringens budget.

Rent innehållsmässigt ser regeringens budget ut att ligga något närmare Sverigedemokraternas politik i några för SD viktiga frågor. Det gäller till exempel pensionärerna, a-kassan och satsningar på vård och omsorg.

Den politiken blir verklighet utan att SD behöver stödja den. Det räcker med att partiets ledamöter lägger ner sina röster. För att fälla regeringens budget krävs att partiet går ett steg längre och röstar FÖR ett budgetalternativ, alltså allianspartiernas. Med tanke på att Sverigedemokraterna beskriver de bägge alternativen som pest eller kolera skulle det vara ett större politiskt steg att ta.

Men troligen är det inte detta som avgör hur SD:s riksdagsgrupp ställer sig nästa onsdag. Hur utfallet av omröstningen än blir är det ju inte så troligt att allianspartiernas politik blir verklig politik. I stället vidtar ett förhandlingsspel i så fall.

Snarare blir det taktiska bedömningar som avgör. Partiet vill utnyttja budgetstriden för att kraftfullt demonstrera sin vågmästarposition. Målet är att förmå andra partierna att förhandla med SD. Eller åtminstone öppet föra samtal om politiska frågor med partiet.

Att fälla regeringens budget skulle onekligen vara en kraftfull demonstration för att börja "tala med" Sverigedemokraterna. Men innebär också ett stort risktagande.

Det är inte Sverigedemokraterna som bestämmer fortsättningen. Och den kan mycket väl sluta med en överenskommelse som leder till att partiet förlorar sin vågmåstarställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".