Foto: Claudio Bresciani/TT.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare. Foto: Claudio Bresciani/TT.

SD bäddar för rysare om budgeten

In i det sista pågår diskussioner i Sverigedemokraterna om hur partiet ska rösta i nästa vecka när regeringens budgetförslag ställs mot den borgerliga alliansens i riksdagen. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson håller nu enskilda samtal med samtliga 49 riksdagsledamöter.

– Det är viktigt för oss i partiledningen att få en uppfattning om hur stämningen är i partiet för att få ett så bra underlag som möjligt.

Hur pass viktiga kommer de synpunkterna vara när väl partiledningen väl ska fatta sitt beslut?

– De är väldigt viktiga. Ytterst är det ju riksdagsgruppen som äger den här frågan. Det är den ordningen vi har.

Även distriktsordförandena har varit i riksdagen för att informeras om de olika alternativen. Men då var syftet inte att diskutera vilket budgetalternativ som är bäst utan snarare se över hur distrikten skulle vara förberedda för ett eventuellt extraval.

Ett ganska osannolikt scenario enligt de flesta, men det finns en beredskap uppger flera lokala partiföreträdare till Ekot. Vilket budgetalternativ som partiet lutar åt säger däremot ingen.

Mattias Karlsson ger heller inget besked nu om när det kommer. Jimmie Åkessons sjukskrivning har ju förlängts men Mattias Karlsson säger att han för samtal kontinuerligt med honom om budgeten.

När det gäller själva sakinnehållet i budgetförslagen ligger ju regeringens satsningar på välfärden närmare Sverigedemokraterna. Att höja skatterna för att ha råd med det är däremot inget som partiet stöder. Så frågan är vad som är värst för SDs väljare: högre skatter eller mindre satsningar på välfärden.

– Jag tror absolut att en väl fungerande välfärd är väldigt central för dem, men det är klart att skattehöjningar som slår mot tillväxt och sysselsättning underminerar ju i förlängningen också förutsättningen att kunna satsa på välfärden, säger han.

Mikael Damberg sa i dag att om ni skulle fälla regeringen agerar ni lekstuga i riksdagen. Vad säger du om det?

– Socialdemokraterna har valt att inte ens föra förutsättningslösa samtal med riksdagens tredje största parti och därför har man försatt sig i den här situationen, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas vikarierande partiledare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".