jobb
Den rödgröna regeringen har precis som den tidigare borgerliga höga förväntningar på YA-jobben. Foto: TT

Dålig kunskap om ungdomsjobb

"Lite komplicerat att få ut information"
2:12 min

Många arbetsgivare känner inte till att de kan anställa unga till en lägre kostnad. En första utvärdering av yrkesintroduktionsanställningarna som infördes för snart ett år sedan visar också att modellen är komplicerad.

– Informationen har inte riktigt nått ut ännu utan det måste man fortsätta arbeta med, säger Helena Asp på Statskontoret.

Sedan starten i januari har nu knappt 900 unga under 25 år fått arbete kombinerat med utbildning på arbetsplatsen i yrkesintroduktionsanställningar. Den förra regeringens långsiktiga ambition var 30 000 så kallade YA-jobb.

– Det man kan se är att det har gått ganska trögt än så länge, säger Helena Asp.

Vilka förklaringar har ni hittat till att det här inte är större än vad det är?

– Utöver att det är ganska låg kännedom om de här avtalen så väljer arbetsgivarna i vissa fall en mer kortsiktig lösning som kanske är enklare, där man slipper stå för utbildningsinsatsen. Man tar in personer på timanställningar eller kanske ett nystartsjobb.

Statskontoret är en av flera myndigheter som utvärderar YA-jobben på regeringens uppdrag. Av 500 berörda arbetsgivare vet 44 procent inte om att de kan anställa så här, visar en första undersökning. Intervjuer med arbetsgivare, ungdomar och handledare visar också att modellen för det här nya lärlingssystemet är komplicerad.

Drygt 30 branscher har tecknat olika avtal mellan fack och arbetsgivare medan rätten till statligt stöd prövas av Arbetsförmedlingen. Och bara att Arbetsförmedlingen är inblandad får en del arbetsgivare, främst inom industrin att backa, enligt Statskontoret.

– Det har varit lite komplicerat att få ut information om de olika avtalen som finns till arbetsgivarna, säger Erik Nilsson som är socialdemokrat och statssekreterare hos Ylva Johansson på Arbetsmarknadsdepartementet.

– Vi ska titta ordentligt på Statskontorets rapport och se om vi kan göra saker och ting effektivare från statens sida, absolut. Men jag är inte så orolig, det är lite för tidigt att uttala sig alltför säkert, säger han.

Den rödgröna regeringen har precis som den tidigare borgerliga höga förväntningar på YA-jobben.

– Vi kommer hålla i det här. Det är en av flera åtgärder som behövs för att komma åt ungdomsarbetslösheten. Det är alldeles för tidigt att avskriva det här som ett misslyckande för arbetet är bara påbörjat, säger Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".