Gabriel Wikström, folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister (S). Foto: Maja Suslin / TT.
Gabriel Wikström, folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister (S). Foto: Maja Suslin / TT.

Folkpartiet KU-anmäler sjukvårdsministern

Folkpartiet KU-anmäler nu sjukvårdsminister Gabriel Wikström för hanteringen av vårdvalet.

Partiet vill att KU granskar om regeringens handlande, är förenligt med lagens om hur regeringen ska bereda riksdagsbeslut.

Bakgrunden är att Lagrådet i dag underkände regeringens nya förslag om att landstingen inte ska vara tvungna att erbjuda vårdval i primärvården.

Så här säger Bengt Eliasson, sjukvårdspolitisk talesperson för Folkpartiet:

– Det är väl helt okej att man är oense i sak, men man ska hålla sig till spelreglerna, och det är det som Lagrådet säger att regeringen faktiskt inte gjort.

– Man har skyndat på det här för mycket, lagförslaget har inte föregåtts av grundlig analys, det löser inte problemen, man har inte konsekvensbelyst det. På 7-8 punkter är det en rätt förödande kritik, säger Bengt Eliasson. 

Kristdemokraterna har tidigare också KU-anmält Gabriel Wikström på samma grund.

Regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, vill alltså slopa det obligatoriska vårdvalet i primärvården så att landstingen åter får möjlighet att stoppa etablering av privata vårdcentraler. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström och regeringen har fått hård kritik för att hasta fram förslaget. Socialutskottet beslutade därför nyligen att på egen hand skicka propositionen till Lagrådet för granskning.

När det yttrande stod klart är lagrådet kritiskt på en rad punkter. Till exmepel fick remissinstanserna mindre än tre veckor på sig att yttra sig, vilket betecknas som en "orimligt kort" svarstid, och regeringen har enligt Lagrådet heller inte tagit reda på vad slopandet av det obligatoriska vårdvalet betyder för patienter och privata utförare. Slutsatsen från Lagrådets är att förslaget inte kan ligga till grund för lagstiftning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".